SUTRA SLAVIMO SVETE MUČENICE MINODORU, DITRODORU I NIMFODORU: Njihova vera svima treba da bude za primer

21:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave svete mučenice Minodoru, Mitrodoru i Nimfodoru.

ikona
Printscreen/Youtube

Tri su rođene sestre iz nekog mesta u Bitiniji u Aziji. Odgajane u hrišćanskom duhu, one su se povukle iz grada u pustinju, želeći da um svoj uzdignu ka Bogu i oslobode se svega lažljivog sveta i tako prožive ovaj vek u čistoti i devstvenosti, kao prave neveste Hristove.

Oni su se predali velikom trudu, postu i molitvi, dok ih Bog ne obdari darom čudotvorstva. Kada su bolesnici počeli da im dolaze na isceljenje, oni su se proslavili protiv svoje volje. Čuo je za njih i princ Fronton i odvukao ih na sud. Kada ih je ugledao, bio je zadivljen lepotom njihovih lica. Jer iako su bili veliki pustinjaci, tela su im bila suva, lica svetla, obasjana unutrašnjim mirom i Božanskom blagodaću.

Knez im se najpre polaskao i obećao da će ih poslati caru koji će ih oženiti svojim velikašima, ali kada se uverio da njegovo laskanje i obećanja nemaju efekta na ove neveste Gospoda Isusa Hrista, naredi da prvo muče Minodora, a njene sestre su ih bacile u zatvor.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posle silnih muka, knez povika Minodora: „Prinesi žrtvu bogovima!“ Na to mu sveta mučenica odgovori: „Zar ne vidiš da ja ne činim ništa drugo nego sebe prinosim na žrtvu Bogu svome?

„Kada je sveta Minodora izdahnula u mukama, tada je knez izveo druge dve sestre i stavio ih pored mrtve Minodore, pokazujući na nju, savetovao im je da se odreknu Hrista.

Ali pošto su ostali nepokolebljivi, on ih je i ubio u velikoj muci. U tom trenutku sa neba udari munja i ubije bezdušnog Frontona sa slugama. Tela svetih mučenika hrišćani su časno sahranili. Stradali su između 305. i 311. godine, u vreme Maksimijana Galerija i upokojili se u Hristovom Carstvu.

Komentari(0)

Loading