Prvi Srbin koga su Turci nabili na kolac

10:00

Kultura 0

Nikola Skobaljić bio je srpski vojvoda iz Dubočice, iz okolina Leskovca i poslednji vladar tog kraja pre konačnog pada pod tursku vlast. Bio je čuven po velikoj hrabrosti i brojnim podvizima, ali je u istoriji ostao upamćen i kao prvi Srbin koga su Turci nabili na kolac.

Prvi Srbin koga su Turci nabili na kolac
vikipedija/Crkva brvnara u selu Cvetke

Iako mu je despot Đurađ Brankovića naredio da se preda Turcima, Skobaljić se zajedno sa svojim stricem suprotstavio osvajačima i 24. septembra 1454. godine sa vojskom iz Dubočice do nogu potukao tursku vojsku kod Banje na prilazima Novom Brdu.

Čuvši za to, sultan je odlučio da povede vojsku i lično se obračuna sa Skobaljićem kome je navodno malo nedostajalo da ponovi podvig Miloša Obilića. Počeo je da pljačka Dubočicu, a onda mu je prilikom povlačenja prema svojoj tvrđavi kod Vučja, Skobaljić pružio otpor. Međutim, 16. novembra 1454. godine, na reci Trepanji kod Kisline, srpski vlastelin je poražen i zarobljen.

Turci nisu čekali ni trena i već istog dana su ga nabili je na kolac, kao i njegovog strica.Turci su posle toga osvojili Dubočicu i nastavili pljačkanje. Osvači su govorili da otkad pamte nisu slušali o takvoj bici, da se tako malo ljudi borilo protiv tako velike sile i isticali da bi car bio do nogu potučen da su se Srbi "svi zajedno sastali". Ovako su jedni poraženi, drugi su potučeni, a ostali su se razbežali, a samo je gospodin Nikola Skobaljić sa svojim stricem, kao strašilo za druge, nabijen na kolac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ostaci Skobaljićevog grada nalaze sa na severnim obroncima planine Kukavice kod Vučja, južno od Leskovca. Nažalost, lepotu i veličinu Skobaljić- grada, srednjovekovnog utvrđenja podignutog u XV veku, zbog rastinja nije uvek moguće najbolje sagledati. Nalazi svedoče da je grad branjen dobro naoružanom vojskom, a kameni projektili o korišćenju posebnih sprava za njihovo bacanje.

Nikola Skobaljić u narodnim predanjima

- Te čuvene bitke su Nikolu uvele u legendu. On nije rođen, a nije ni stradao kao drugi, obični ljudi. Rodila ga je devojka iz obližnjeg sela Vina, a začela ga je tako što je jela živu ribu, skobalja. On je toliko bio mudar i snažan da Turci nisu mogli da ga poraze. Stradao je zbog izdaje svoje kume, a nije živ ni uhvaćen, već se sa svojim konjem vinuo u nebesa - objasnila je svojevremeno Mira Ninošević, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Leskovcu.

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading