NAJVEĆA LJUBAV U SRPSKOJ ISTORIJI! Car Lazar i carica Milica voleli su se do poslednjeg dana, a ovo je njihova priča!

15:00

Kultura 0

Bila mu je verna i odana do smrti!

Car Lazar i carica Milica
Printscreen

Vrline, dela i zasluge kneginje Milice i kneza Lazara ostavile su dubok trag u epskom pamćenju srpskog naroda, koji je za uzvrat zauvek krunisao zajedno sa njenim suprugom, knezom Lazarom, koji se birajući između dva carstva, porobljavanja i prelaska u Islam, zemaljskog i nebeskog, opredelio za carstvo nebesko i borbu za hrišćanstvo.

Ako postoje ličnosti i dogadjaj vezan za njih koje zna svaki Srbin, koji su u mitovima i legendama svima znanim, za koje se veruje da su baš oni odredili istoriju i sudbinu ove zemlje, onda su to knez Lazar i knjeginja Milica i bezbroj puta pomenut Kosovski boj.

Poznati i kao Car Lazar i carica Milica, srešćemo ih u brojnim epskim pesmama koje su dugo prenošene s kolena na koleno.

Prema mišljenju istoričara Miličina veza sa Nemanjićima je bila stvarna i od ključne važnosti za to što je postala supruga Lazara Hrebeljanovića početkom šeste decenije 14. veka, najverovatnije 1353. godine.

U to vreme najveće moći cara Stevana Dušana Lazar je bio mladoženja vlasteoskog porekla, ali ne i pripadnik najistaknutijeg plemstva, pa je svoj ugled i društveni položaj potražio u braku sa ženom koja je imala korene u čuvenoj svetorodnoj dinastiji. Miličino nemanjićko poreklo predstavljalo je, ako ne presudan, onda sigurno veliki politički zalog i osnov budućeg državnopravnog legitimiteta Moravske Srbije.

Ničim ne zaostajući za dobrom prirodom svoga supruga, Milica je dobrim vrlinama ukrašena, slavna, mužeumna, milostiva, milosrdna, pomirljiva i svakim dobrim svojstvom ispunjena, kaže pisac I patrijarh Danilo Treći u čuvenom spisu “Slovo o knezu Lazaru”.

Svoj brak započinju u vreme kada se pokazalo da Uroš ne može da vodi očevu veliku državu, mnogobrojni velikaši počeli su da grabe teritorije za sebe i usledili su unutrašnji sukobi i cepanja teritorija. U nekom trenutku, i Lazar je postao gospodar, sve moćniji nakon iznenadne smrti poslednjeg cara dinastije Nemanjić.

Po pogibiji kneza Lazara na Kosovu, sin Stefan je nasledio očevu titulu, a knjeginja Milica energično se prihvatila regentske pozicije.

U nemirnim i teškim vremenima mudra i preduzimljiva udovica cara Lazara nalazila je rešenja dobra za njenu porodicu i Srbiju. Pridobijanje velmoža išlo je nešto sporije, ali je takođe bilo uspešno. U dvorskim poslovima vezanim za finansije, riznicu, dvor i kancelariju, kneginja Milica je imala poverljive ljude.

Od tog leta 1389. pa do kraja života 10. novembra 1405. Milica je, kao kneginja, a zatim kao monahinja Jevgenija, bila u pojedinim situacijama politički istaknutija od sina Stefana, čak i kada je postao despot.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading