ŽIVOTNA MISIJA OČUVANJE TRADICIJE Mladi Užičanin veruje da će Srbija uspeti da odbrani svoj jezik, istoriju ...

18:00

Kultura 0

Za svoje prve uzore navodi svoju baku Božidarku i dedu Gavrila, sa Zlatibora

nemanja-nena-kunijevic
Privatna arhiva

Užičanin Nemanja Kovačević svoju životnu misiju vidi u očuvanju srpske tradicije. Na tom planu, kao novinar i voditelj, deluje godinama kroz brojne televizijske emisije, novinske tekstove, ali i kroz aktivnost na promovisanju manifestacije „Susreti na Zmajevcu”, koja ima tradiciju dugu gotovo 180 godina.

Značaj čuvanja tradicije, pa i onoga čemu Kovačević teži, sažet je u narodnoj poslovici:„Bolje da propadne selo nego običaj”. Za svoje prve uzore navodi svoju baku Božidarku i dedu Gavrila, sa Zlatibora.

– Oni su na mene preneli ljubav prema pesmi, igri i našim narodnim običajima. Ta ljubav vremenom je rasla i odvela me prvo do Kulturno-umetničkog društva. U mojoj porodici, otac Dragan i majka Lidija preneli su na moju braću Uroša, Sašu i mene ljubav prema bližnjem, otadžbini, svojim precima i našoj pravoslavnoj veri – kaže Kovačević, za Politiku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je s nepunih 17 godina zaplovio u novinarske vode na lokalnoj televiziji i tako 2012, zvanično, postao najmlađi novinar u Srbiji. Voli da istakne da se „upisao u istoriju” i 2019. godine kao najmlađi televizijski novinar koji je vodio koncert na Kolarcu u organizaciji Muzičke produkcije Radio Beograda.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja. Kruna njegove karijere je Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije koju je poneo 2020. godine kao najmlađi dobitnik. Ova prestižna nagrada dodeljuje se od 1976. godine za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan i dugotrajan rad.

Nemanja je završio Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment u Beogradu i stekao zvanje diplomirani ekonomista. Ipak, radije ističe da je „zanat pekao” uz Nenu Kunijević, urednicu i rediteljku RTS-a, autorku serijala posvećenih očuvanju tradicije i izvorne pesme kao što su: „Leti, leti, pesmo moja mila” , „Igrale se delije”, „Pesmom da ti kažem”.

Nemanja je vlasnik i laskavog priznanja „Čuvar tradicije”. Da bi ga opravdao trudi se da promoviše mlade talentovane grupe i pojedince koji su okrenuti srpskom etnosu. Od 2009. godine aktivno učestvuje u organizovanju jedne od najstarijih manifestacija očuvanja tradicije u našoj zemlji „Susreti na Zmajevcu”.

Vašar na Zmajevcu, u selu Rožanstvo, jedan je od retkih koji se zadržao u zlatiborskom kraju. Organizatori su odlučili da spoje tradiciju vašara s tradicijom pesme iz grla, iz vika, iz povika, uz zvuke gromoglasnih truba i frula, uz kolo... U toj sabornosti, kroz različitost združenih učesnika i izvođača, svoje mesto prepoznao je i Kovačević. Privuklo ga je izvorno stvaralaštvo predaka. Tradicija koja nije čuvanje pepela, već prenošenje vatre. Shvatio je da bitnost našeg značenja i postojanja traje kroz vekove i da taj iskonski titraj i trepet srca, kako kolektivni, tako i lični valja čuvati za buduća pokolenja.

– Veliki je broj mladih i darovitih ljudi koji zaista poznaju i poštuju svoju tradiciju i nacionalni identitet. Nekoliko hiljada kulturno-umetničkih društava registrovano je u našoj zemlji i u njima je mnogo mladih – podseća sagovornik.

Dodaje da je čuvanje tradicije misija na koju smo svi pozvani:

– Sve više se organizuju razne tradicionalne manifestacije. Nadam se da će to dovesti do prepoznavanja i čuvanja nacionalnog bića kod mladih. Verujem u to da će Srbija uspeti da odbrani svoj jezik, svoju istoriju, pa tako i svoju pesmu i igru. Važno je da se od prvog dana škole deca uče svojoj muzici, običajima, igrama, jednako kao i azbuci. (Slavica Stuparušić)

Komentari(0)

Loading