NE DOZVOLITE DA SE TO DESI Šta ako bidermajer padne na pod?

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Mladin buket je, može se reći, čak sastavni deo venčanice. Gosti na svadbi će prvo pogledati mladinu frizuru i šminku, zatim će oceniti kakvu venčanicu ima na sebi, a odmah posle toga njihovi pogledi će se naći upravo na bidermajeru.

NE DOZVOLITE DA SE TO DESI Šta ako bidermajer padne na pod?
Shutterstock

 

Bidermajer, venčani buket, ili kako se još naziva mladin buket, važan je atribut na svakoj ceremoniji venčanja. On predstavlja još jedan simbol bračne sreće.

Zbog toga svaka buduća mlada izboru bidermajera poklanja mnogo pažnje, obično ona odabere svoj omiljeni cvet i na taj način venčanju se daje lični pečat i simbolika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mladin buket je, može se reći, čak sastavni deo venčanice. Gosti na svadbi će prvo pogledati mladinu frizuru i šminku, zatim će oceniti kakvu venčanicu ima na sebi, a odmah posle toga njihovi pogledi će se naći upravo na bidermajeru.

Bidermajer se pravi od svežeg cveća, sa neparnim brojem cvetova. Pupoljci simbolizuju novi život (plodnost), rascvetali cvetovi predstavljaju napredak i bračnu sreću, a izbor vrste cveća daje lični pečat mladenaca.

Pošto cveće u svim kulturama simboliše život, plodnost, lepotu, ne čudi što se običaj nošenja bidermajera poštuje u celom svetu.

U srednjem veku verovalo se da dodirivanje mlade i cepanje dela venčanice donosi sreću i skori brak. Stoga, da joj ne bi uništile venčanicu, neka mudra mlada se dosetila da do tada ukorenjeno cepanje delova venčanice zameni bacanjem buketa neudatim devojkama.

NE DOZVOLITE DA SE TO DESI Šta ako bidermajer padne na pod? Shutterstock
 

Tako je započeta tradicija koja je opstala sve do danas, a razvojem filmske industrije, popularne literature i pod uticajem medija još više ispromovisana i prihvaćena.

Venčani buket na ceremoniji venčanja postoji mnogo duže nego što bi nam se na prvi pogled moglo učiniti. Naime, veruje se da se običaj koji govori o tome da mlada drži buket cveća u rukama, pojavio još pre mnogo vekova, pa čak i pre nove ere.

No, tada su se u venčanom buketu nalazile posebno odabrane biljke za koje se verovalo da imaju magijska svojstva. To nam govori da se mladin buket u svadbenim ritualima upotrebljavao s jasnom namerom.

Tako na primer, kod starih Grka, Rimljana i Kelta, mlada je morala nositi oko vrata ogrlicu od lekovitog bilja , kako bi se budući supružnici zaštitili od zlih duhova. U srednjevekovnoj Evropi, nevestama je bilo naredjeno da na venčanju ceo dan nose venac belog luka. Tada se verovalo da oštri mirisi začinskog bilja imaju moć da od mlade oteraju zle sile.

U staroj Grčkoj, devojke su na venčanju u kosi nosile venčiće od ispletenih divljih bršljana , kao simbol večne ljubavi. U Španiji, venčanje nije moglo da prodje bez dekoracije dizajnirane od agruma, koji su mladi obećavali dug i srećan bračni život.

No, pravi bidermajer, sličan onom kojeg i danas znamo, pojavio se u rukama mlade tek u 19. veku u Engleskoj, na venčanju kraljice Viktorije.

Od tada, pa sve do danas, bidermajer je izuzetno važan element na slici mlade, a cveće u venčanom buketu i dalje ima simbolično značenje. Pa tako svaka vrsta cveća simboliše ponešto:

sreću,
ljubav,
nevinost,
strast,
vernost,
nežnost,
sramežljivost,
pobožnost,
dugovečnost.

mlada pixabay
 

Običaj bacanja bilo čega preko ramena spominje se još u srednjevekovnim zapisima. Pa tako, što se tiče bidermajera, stoji da će se devojka koja ga uhvati udati pre nove godine, jer se prema verovanjima smatra da je to svadbena amajlija koja donosi sreću. Kasnije je postepeno ovaj običaj pretvoren u tradiciju bacanja bidermajera, koja je preživela sve do današnjih dana.

Simbolika bidermajera je sreća i plodnost, a čin bacanja buketa predstavlja prenošenje sreće drugima. Običaj nošenja i bacanja nevestinog buketa zadržao se vekovima i jedan je od centralnih događaja na venčanju. Neudate mladine i mladoženjine prijateljice i rođake okupljaju se u nameri da uhvate bidermajer, jer se veruje da će ona koja ga uhvati biti sledeća nevesta – a i zato što je bacanje i hvatanje buketa zabavno i na mnogim venčanjima predstavlja najveseliji i najspontaniji momenat

Vrlo često neveste naručuju i dva bidremajera, jedan koji će sačuvati za uspomenu i jedan koji će baciti. U zavisnosti od lokalnih i porodičnih običaja, bidermajer će kupiti nevesta, ili svekrva, mladina kuma, a ponekad i dever.

Ukoliko bidermajer padne na pod tokom bacanja, tj. ako ga ne uhvati ni jedna devojka - veruje se da mlada i mladoženja neće imati sreće u braku.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading