Seriju o pukovniku Vraniću zabranila lično Karla del Ponte: Ovaj obaveštajac je pravi “Moj rođak sa sela” (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Serija “Moj rođak sa sela” većim delom je snimana po istinitom događaju...

Seriju o pukovniku Vraniću zabranila lično Karla del Ponte: Ovaj obaveštajac je pravi “Moj rođak sa sela” (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube

NATO bombardovanje Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, moglo je da se dogodi šest meseci ranije da planove agresije nije osujetio general Jovan Milanović.

Njemu je u tome pomogao francuski major Pjer-Anri Binel, takođe obaveštajac, koji je nabavio nacrte sa svim ciljevima koje je NATO planirao da gađa.

Francuske vlasti su protiv njega pokrenule postupak za izdaju. U svojoj odbrani saopštio je da se uopšte ne kaje, da mrzi SAD i da se bori za obnovu srpsko-francuskog savezništva. Osuđen je na pet godina zatvora.

General Jovan Milanović završio je vojnu akademiju i najviše vojne škole u Beogradu. Radio je u Upravi za ratno planiranje Generalštaba do 1985. godine.

Radio je, takođe, kao šef kabineta načelnika Generalštaba. Od 1995. do 1998. godine bio je na mestu ministra savetnika u misiji SRJ pri EU. U oktobru 1998. otkriveno je da je vojni obaveštajac i lišen je slobode. U pritvoru je proveo 49 dana.

Seriju o pukovniku Vraniću zabranila lično Karla del Ponte: Ovaj obaveštajac je pravi “Moj rođak sa sela” (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube
 

Po povratku u zemlju radi kao zamenik šefa vojne obaveštajne službe.

Inače, u seriji “Moj rođak sa sela” lik pukovnika Vranića koga tumači Vojin Ćetković koncipiran je na osnovu Milanovićevog profila.

General je svojevremeno rekao: “Žao mi je što je serija prekinuta samo zato što tadašnjem državnom vrhu i Кarli del Ponte nije odgovaralo da prikažu srpskog oficira koji brani svoju zemlju.”

I pored mnogo informacija, bio je potreban ključni dokaz i general Milanović je kao operativac krenuo u potragu.

“Paralelni pokušaji su bili da dođem do ključnog, izvornog plana na papiru. Da ne govorim kod koga sam sve bio, u pitanju je veliki broj ljudi. Svi su mi usmeno davali podatke, ali niko se nije usudio da mi da u pisanoj formi. Tako sam pozvao i francuskog oficira Pjer Anri Binela i zamolio ga da dođe na ručak i tako je započelo definisanje svih detalja kasnije sa agresijom, priseća se Milanović.

Dvadeset dve godine kasnije, general u penziji Jovan Milanović je ponosan na svoja dela. Ponosan je, ali i razmišlja o detaljima svog službovanja u Briselu i posebno o sudbini Pjer Anri Binela.

“On je pokazao veliku hrabrost. Ja nisam bio siguran da li je svestan žrtve koju čini. Nosim njega i njegovu porodicu na duši. Zato što je učinio jedno delo koje, ne znam ko bi drugi i da li bi se ja usudio. Možda da, možda ne. Imam dilemu koja me prati i dan danas. Vi ste čuli za Vijetnamski sindrom. Američki oficiri koji su i danas živi se leče od toga. Mene je taj sindrom zahvatio pre nekoliko godina, ne u smislu da me strah od nečega, već jedna podsvest o kojoj ja pre toga nisam bio svestan. Meni je samo bilo bitno da sam te noći uradio to i posle mi ostalo nije bilo važno”, kaže Milanović.

Komentari(0)

Loading