DA LI STE ZNALI PO KOME SU PRVI ZGLOBNI AUTOBUSI U SRBIJI DOBILI IME? Jedan slavni bračni par bio je zaslužan (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Svakako najautentičnija muzička figura, nakon velikog Biničkog, potekla iz kruševačkog kraja bila je legendarna harmonikašica Radojka Živković. Za "Varošarije" je izvela neslužbenu himnu rasinske doline "Odakle si sele" koju je, iako je to veoma retko činila u javnosti, uz sviranje i otpevala - koristeći originalan tekst, koji se prilično razlikuje od onog popularnog i estradno pojednostavljenog.

DA LI STE ZNALI PO KOME SU PRVI ZGLOBNI AUTOBUSI U SRBIJI DOBILI IME? Jedan slavni bračni par bio je zaslužan (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Koliko je bio slavan bračni par harmonikaša iz Kruševca, Radojka (1923-2002) i Milutin Tine Živković(1918-1985) poznato je mnogima, ali jedne anegdote vezane za njihovu popularnost možda se sećaju samo najstariji.

Radojka Živković, poreklom iz Globodera kod Kruševca, supertalnetovana muzičarka i kompozitorka, koja je kasnije utvršena u Ginisovu knjigu rekorda zbog 71 godinu aktivnog nastupanja pred publikom, zajedno sa Tinetom obišla je svet. Koliko su bili voljeni, dokaz je da je narod prve gradske autobuse nazvao upravo po njima!

Podatak je otkrila njihova snaja Snežana Živković, neumorni istraživač muzičkog rodoslova i porodične tradicije harmonikaša. U svojoj knjizi „Radojka Živković-Muzički rodoslov, muzika u genima“ objašnjava da se popularnost supružnika prostorala širom Srbije i Jugoslavije tokom decenija njihove karijere.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Jedan od primera naklonosti naših ljudi prema njima bio je i nadimak dat dugim autobusima sa zglobom na sredini, koji na tom delu liči na meh od harmonike. - piše Snežana Živković.- Kada su se prvi put pojavili na ulicama Srbije, oni su nazvani „autobus Radojka i Tine“.

Taj naziv je kao omladinski „žargon“ ušao i u Rečnik žargona Dragoslava Andrića.

- Autobus broj 365, sa prikolicom, asocijacija na prelaznu platformu sa harmonikastim bokovima, odnosno na par harmonika-omladinski žargon-Autobus Tina i Radojka - zapisuje Dragoslav Andrić, autor Rečnika.

Slavna harmonikašica bila je oduševljena nadimkom za gradske autobuse.

- Srećna sam što je, vezan za naše ime, nastao i jedna takav pojam - izjavila je Radojka.

Ove godine navršava se vek od rođenja Radojke Živković, a prošle godine je obeležena i 20. godišnjica od njene smrti. Radojkina unuka Dragana Stevović svedočila je za „Novosti“ o do tada nepoznatim činjenicama iz života slavne umetnice, koja je bila vrlo ponosna na svoje poreklo.

Komentari(0)

Loading