Čuvao topove dok ga Turci nisu ubili i isekli na komade: Od velike junačke familije danas su ostali samo Momčilo i Sneža - žive skromno, ali ponosno

21:00

Kultura 0

Tanasko Rajić ispisao je stranice srpske istorije

Čuvao topove dok ga Turci nisu ubili i isekli na komade: Od velike junačke familije danas su ostali samo Momčilo i Sneža - žive skromno, ali ponosno
Rina

U dva trošna kućerka žive direktni potomoci slavnog Karadjordjevog barjaktara i tobdžije sa ustaničkog brda Ljubića, Tanaska Rajića. Od nekada čuvene i mnogobrojne familije ostali su samo Momčilo i Sneža. Nasuprot pričama o slavnom pretku i legendama i silnom hajdučkom blagu, ovi poslednji izdanci Tanaskove loze žive skromno, povučeno i tiho u selu Stragari.

- Imamo ovce, koze i kokoške, po neku svinju, tome pridodajemo malo radove u poljoprivredi koliko da imamo za život. Jedan penzija koju smo nasledili od majke i naš trud su dovoljni da danas živimo skromno. Da imamo da se obučemo i prehranimo, mi se ne žalimo - kazao je Momčilo.

Od čuvenog ratnika i njihovog pretka nije im ostalo mnogo. Osim priča o slavnim danima Tanaskovog vojevanja, oni su nasledili hrabrost i ljubav prema otadžbini. Ono što je tužna slika iz ovog sela jeste što do kuće velikog junaka u kojoj danas žive njegovi jedini potomci vodi jako loš prilazni put. Ispod kuće gradjene pre više od dva veka, ostao je i podrug koga je slavni barjaktar lično sazidao, spreman da i danas primi ustanike.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- U samom podrumu nalaze se dve puškarnice da ukoliko neprijatelj krene na njega, da ima sigurno sklonište. Grede koje služe kao krov su ručno tesane Tanaskovom rukom i s obzirom da su jako velike sigurno je imao i pomoć pri gradnji , dodaje Momčilo.

Čuveni Tanasko Rajić ušao je u legendu i svaki udžbenik srpske istorije čuvajući trešnjev top na ustaničkom brdu Ljubiću. Dok se njegova vojska, pred najzdom Turaka razbežala, on topove nije hteo da ostavi.

- Dok je imao snage branio ih je do poslednjh daha, kada je posustao, ubili su ga i isekli na komade za osvetu, jer je mnogo Turaka pobio, pa tako i mi, ako treba išli bi u borbu, ali ne želimo to nikome. Nije nas strah da poput našeg slavnog pretka uzmemo "sablju" i branimo Srbiju, dodaju potomci slavnog Tanaska.

Boj na Ljubiću odigrao se pre više od 200 godina i predstavlja najznačajniju bitku u Drugom sroskom ustanku, a u kojoj je stradao i sam Tanasko Tanasko Rajić. Iako se njegova loza polako gasi, ipak iza njega ostaće mnogo. Ispisanih par stanica istorije, velepni spomenik na mestu gde je poginuo, ali i ono što je najvažnije uvek slobodna Srbija.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading