SUTRA SLAVIMO SVETOG NIKONA: Veruje se da iskrena molitva na ovaj dan može da napravi čuda

19:00

Kultura 0

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju svetog Nikona, koji je bio oficir u rimskoj vojsci u vreme cara Dekija.

SUTRA SLAVIMO SVETOG NIKONA: Veruje se da iskrena molitva na ovaj dan može da napravi čuda
ATA Images

Sveti Nikon nije bio kršten, ali ga je majka tajno učila o Hristovoj veri. Jednom kada je išao u boj sa svojom četom, majka ga je posavetovala, da kada upadne u nevolju da se obavezno prekrsti.

I zaista se dogodilo da se u jednom trenutku njegova vojna četa nađe u bezizlaznoj situaciji, skoro blizu pogibije.

On se tada prekrstio i u srcu se pomolio Bogu i prizvao ga u pomoć. Nakon toga, on je dobio novu snagu i energiju, kojom je uspeo da pobedi neprijatelje i sačuva svoj život.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od tog trenutka on je neprestano govorio, kako je veliki Bog. Majku je obradovao što se vratio živ i zdrav sa još jačom verom u Boga.

Tako da je tajno otplovio u Aziju, gde ga je episkop kizički Teodosije krstio. Ubrzo se i zamonašio i predao učenju i duhovnim podvizima.

Starac Teodosije je imao viziju da bi trebalo da postavi Nikona za svog naslednika, što je i učinio. Potom se ponovo vratio gde se oprostio sa majkom, koja je bila na samrti.

SUTRA SLAVIMO SVETOG NIKONA: Veruje se da iskrena molitva na ovaj dan može da napravi čuda Shutterstock

Posle smrti majke, povukao se u Siciliju, sa svojih devet učenika koji su nekada bili vojnici. U to vreme krenulo je strašno gonjenje hrišćana i knez Kvintijan uhvati svetog Nikona sa drugovima.

Stavio ih je na užasne muke i njegovih 190 učenika je bilo posečeno. Ovog svetitelja vezali su konjima za repove, bacali ga u provaliju sa visoke stene, tukli ga i strugali mu kožu. Ali on je sve to preživeo.

Najzad su ga posekli mačem, i njegovo telo je ostavljeno u polju da ga pojedu ptice. Kada je jedno čobanče tuda prolazilo, dotakao je njegovo telo. Tog momenta je izlečio svoje besne duhove, koji su zaposeli njegovo telo.

Veruje se da iskrena molitva na ovaj dan može da napravi čuda.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading