Tesla protiv Ajnštajnove teorije relativiteta: Dobitnik Nobelove nagrade mislio je da je Nikola inteligentniji od njega

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Kada su ga novinari upitali kako je biti najpametniji čovek na svetu, on je odgovorio: "Ne znam, pitajte Nikolu Teslu."

Tesla protiv Ajnštajnove teorije relativiteta: Dobitnik Nobelove nagrade mislio je da je Nikola inteligentniji od njega
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

Albert Ajnštajn, teorijski fizičar i jedan od najznačajnijih naučnika 20. veka za života nije smatrao da je najpametniji čovek na svetu, ili je to bila reakcija na Teslino neslaganje sa Ajnštajnom teorijom relativiteta.

Dobitnik Nobelove nagrade za formulisanje i objašnjenje fotoelektričnog efekta mislio je da je Nikola Tesla inteligentniji od njega. Kada su ga novinari upitali kako je biti najpametniji čovek na svetu, on je odgovorio: "Ne znam, pitajte Nikolu Teslu."

Srpski naučnik i pronalazač, zaslužan je za preko 700 pronalazaka, a najpoznatiji je po otkriću naizmenične struje. Takođe, njegov rad doprineo je napretku bežične komunikacije, lasera, h-zraka, radara, rasvete, robotike... 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dva svetska naučnika se nisu slagala oko prihvaćene teorije relativiteta. Navodno je Tesla poslao pismo Ajnštajnu koje je glasilo: "Zahvalan sam tebi i drugima jer preko svojih pogrešnih teorija vodite ljude daleko od opasne rute koju ja sledim".

Tesla se, naime, oštro protivio ovoj teoriji i govorio da je u potpunosti besmislena:

"Ta teorija je sakupila sve greške i neistine. Zaogrnula ih je u predivan matematički omot koji posmatrača fascinira i zamamljuje. Na takav način da posmatrači postaju sasvim slepi za ono što je u teoriji pogrešno. Teorija relativnosti je kao prosjak zaogrnut u grimizni carski plašt, zbog kog ga neupućeni ljudi smatraju okrunjenom glavom..."

Na kraju je Tesla zaključio da nijedna pretpostavka iz teorije relativiteta nije dokazana.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading