KAKO JE PUTNIK POSTAO - PUTNIK? Evo kako je srpski vojskovođa dobio svoje NEOBIČNO PREZIME

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Radomir Putnik je tokom svoje bogate vojničke karijere bio dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu i svakako jedan od najvećih vojnih stratega u istoriji našeg naroda. O njegovoj karijeri zna se mnogo, ali je poreklo njegovog prezimena manje poznato.

KAKO JE PUTNIK POSTAO - PUTNIK? Evo kako je srpski vojskovođa dobio svoje NEOBIČNO PREZIME
Printscreen/Instagram

Radomir Putnik rođen je 24. januara 1847. godine u Kragujevcu. Njegov otac Dimitrije rođen je u Beloj Crkvi kao sin jedinac i bio je učitelj. Iz Banata se preselio u Kragujevac, gde je bio poznat kao najbolji učitelj u osnovnoj školi. Majka mu se zvala Marija, i kao i njegov otac, rodila se u Beloj Crkvi.

Putnik je imao dva brata i dve sestre.

O ovom slavnom srpskom vojskovođi iz balkanskih i Prvog svetskog rata mnogo se zna i mnogo je pisano. Ipak, poreklo neobičnog prezimena vojvodine porodice – Putnik, manje je poznato.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KAKO JE PUTNIK POSTAO - PUTNIK? Evo kako je srpski vojskovođa dobio svoje NEOBIČNO PREZIME Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priča kaže da je prezime Putnik Radomirova porodica dobila u vreme kada su se njihovi preci, tačnije deda Arsenije, doselili sa Kosova u Banat, u Belu Crkvu. Verovatno su zbog činjenice da su “doputovali” i dobili prezime, mada o tome postoji i jedna, koloritnija priča.

KAKO JE PUTNIK POSTAO - PUTNIK? Evo kako je srpski vojskovođa dobio svoje NEOBIČNO PREZIME Shutterstock
 

Naime, kažu da je, kada su dedu Radomira Putnika Arsenija, koji je tada imao oko sedam godina, upitali kako se zove, dečak odgovorio da je on “putnik u nepoznatom pravcu”.

Tako je Arsenije postao prvi Putnik, a prezime se posle prenosilo sa generacije na generaciju sve do vojvode Radomira Putnika.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading