POSLE SVETOG ILIJE SUNCE SVE MILIJE Koliko je prorok Ilija veliki svetac za Srbe

M. M.

17:00

Kultura 0

Dan Svetog proroka Ilije se obeležava 20. jula po julijanskom kalendaru, a 2. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

POSLE SVETOG ILIJE SUNCE SVE MILIJE Koliko je prorok Ilija veliki svetac za Srbe
Printscreen

Bio je rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen.

Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sveti Ilija je u Srbiji bio slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Međutim nakon propasti Kraljevine Jugoslavije i dolaska komunista na vlast slava je prestala da se poštuje. Godine 1992. sveti Ilija ponovo postaje slava vazduhoplovaca. Ovo je bila slava i Auto-komande, šofera auto-taksija, fijakerista, kočijaša i rabadžija i Udruženja elektromehaničara.

 

Komentari(0)

Loading