DANAS JE JEDAN OD NAJLEPŠIH PRAZNIKA U HRIŠĆANSTVU U Srbiji se obeležavaju Oci, dan posvećen deci i očevima, a evo kako se pravilno postupa

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Oci ili Očevi su praznik koji se obeležava poslednju nedelju pred Božić.

DANAS JE JEDAN OD NAJLEPŠIH PRAZNIKA U HRIŠĆANSTVU U Srbiji se obeležavaju Oci, dan posvećen deci i očevima, a evo kako se pravilno postupa
Shutterstock

 

 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon praznika Detinjci i Materice, danas pravoslavci obeležavaju praznik očeva.

Oci ili Očevi su praznik koji se obeležava poslednju nedelju pred Božić.

Običaji za ovaj praznik isti su kao i za Materice i Detinjce, samo što se ovom prilikom vezuju tate.

Međutim, očeve nije tako lako vezati. Prema narodnom shvatanju otac kao glava kuće ne sme da se nađe u tako "nezgodnom" položaju, pa vezivanje očeva traje mnogo kraće.

Nekoliko dana pred praznik očevi sakrivaju sve kanape i kaiše koji postoje u kući, kako deca ne bi mogla da ih vežu. Sa druge strane deca traže kanape, kako bi vezali oca i osigurali poklone za taj dan.

Najsigurnije je oca uhvatiti i vezati na spavanju, pa će on nakon što se probudi biti primoran da podeli poklone kako bi se oslobodio.

Ova tri praznika spadaju u Božićne i upravo zbog zanimljivih običaja koji se za njih vežu, ovi praznici iznova povezuju decu sa roditeljima i doprinose njihovom što boljem razumevanju i ljubavi.

Karakteristično vezivanje ima simboliku čvrstih porodičnih veza, sloge i mira. Ovi praznici naročito su zanimljivi za decu koja su glavni akteri svih dešavanja, i koja potpuno ravnopravno sa odraslima učestvuju u proslavi praznika. Svakako, naročitu radost pored samog vezivanja izazivaju pokloni koji na kraju uvek završe u dečijim rukama.

Simbolika uzajamnog vezivanja i "drešenja" jeste i priprema za doček najradosnijeg praznika koji je čoveka vezao sa Bogom.

U ove dane priprema se i ručak nešto svečaniji nego obično, ali obavezno postan, pošto sva tri praznika padaju u vreme Božićnog posta. Potpuno u Božićnom duhu, osnovni smisao ovih praznika jeste okupljanje porodice.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading