SPECIFIČNA CRKVA SA ODŽAKOM Priča o tome kako su Leskovčani nadmudrili Turke i sagradili svoju svetinju

M. M.

14:00

Kultura 0

Crkva je nekoliko puta tokom 19. veka delimično stradala, a obnavljana je 1839. godine.

SPECIFIČNA CRKVA SA ODŽAKOM Priča o tome kako su Leskovčani nadmudrili Turke i sagradili svoju svetinju
Printscreen/Youtube

Crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice (Mala Gospojina) sagrađena je 1803. godine, na temeljima postojećeg hrama. Ne zna se da li je na tom ili u neposrednoj blizini postojala crkva ili manastir, niti ime bogomolj

Dve su legende u postanku ove crkve.

Prva legenda glasi:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- A, bre, rajo, šta to gradite?
- Lepi aga - odgovori starešina Leskovčana - gradimo kuću našem popu!
- A šta će mu, more, tolika?
- Lepi Aga, evo, nas je mnogo, u carskome zdravlju; a svi treba da imamo mesta, kad dođemo svome učitelju, svome popu.
Turci vide da tolika građevina nije nalik na popovsku kuću, ali, s druge strane, ognjište i dimnjak ne grade se na zgradi crkvenoj. Slegnu ramenima i ostave Leskovčane na miru.

Druga legenda glasi:

Čuvši da su hrišćani dobili ferman za izgradnju crkve, varoški Turci, da bi ih od toga odvratili, rekli su da crkva ne sme biti prostranija od jedne bivolje kože. No, hrišćani se dosete, te jednu bivolju kožu iseku na kaiševe i time uokvire prostor na kome će graditi crkvu. Tako su Leskovčani nadmudrili Turke.

Ove dve legende su produkt narodnog predanja, a svrha njihovog nastanka je da pokažu kako je Srpski narod tokom petovekovnog ropstva bio na političkom, ekonomskom i vojnom polju mnogo slabiji od Turaka, ali je na intelektualnom polju mogao da im parira. Tako su nastale i priče kao što su, na primer, „Ero s onoga sveta”, „Kadija te tuži – kadija ti sudi”, i mnoge druge. Tako treba shvatiti i legende o nastanku leskovačke crkve. A ognjište koje i danas postoji u crkvi, sada adaptirano i sa drugom svrhom, verovatno je tada služilo u praktične svrhe, kako bi hram mogao zimi da se zagreje.

SPECIFIČNA CRKVA SA ODŽAKOM Priča o tome kako su Leskovčani nadmudrili Turke i sagradili svoju svetinju Printscreen
 

 

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading