JEDNO OD NAJSTARIJIH NASELJA BEOGRADA Mesto sa puno istorijskih zbivanja o kojima koje dokumentuje novi zavičajni muzej

21:00

Kultura 0

Zavičajni muzej Žarkova je otvoren u objektu stare škole, koja je bila jedna od najstarijih na području Beograda.

JEDNO OD NAJSTARIJIH NASELJA BEOGRADA Mesto sa puno istorijskih zbivanja o kojima koje dokumentuje novi zavičajni muzej
Shutterstock

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je otvaranju I tom prilikom istakao da se zgrada Zavičajnog muzeja u Žarkovu nalazi u objektu koji datira iz 19. Veka.

– Danas je Žarkovo dobilo Zavičajni muzej, što znači da će bogata istorija ovog naselja biti sačuvana, a ovo će postati mesto na kojem će se ne samo čuvati istorija nego i održavati razne kulturne svečanosti. Zgrada gde se nalazi muzej stara je dva veka, a od 1840. godine bila je škola i to jedna je od najstarijih u Beogradu. Kada sam pre nekoliko godina dobio inicijativu od predstavnika Udruženja Žarkovaca, koji su predložili da pretvorimo ovu zgradu u muzej, zaista nisam razmišljao mnogo o tome i uradili smo projekat, renovirali školu i pretvorili je u muzej gde će biti deo istorije Žarkova, a dvorište smo pretvorili u prostor gde će se održavati pesničke večeri, koncerti i sve ono što treba da ima svaki deo Beograda – poručio je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, Žarkovo je jedno od najstarijih mesta Beograda, postojalo je pre nego što je nastala opština Čukarica. Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine, ali deo beogradske istorije dogodio se ovde.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Ovde je održan sastanak Karađorđa i izaslanika Porte Bećir paše na početku Prvog srpskog ustanka. Odavde je 1806. Karađorđe započeo napad na Beograd, takođe iz ovog naselja su princ Eugen Savojski 1717. godine i austrijski baron fon Laudon 1789. godine izvršili napade na Beograd. Prema tome, naša obaveza je da sačuvamo istoriju Žarkova i uspomenu na sve one ljude koji su stvarali Žarkovo, a time i stvarali istoriju Beograda. Svaki deo Beograda treba da ima svoj zavičajni muzej i zato smo nedavno završili Spirtinu kuću i obnovili Zavičajni muzej Zemuna koji nije radio dugo godina. Trenutno radimo na izgradnji ovakvog muzeja u Obrenovcu koji će biti u Starom konaku, a pre nekoliko godina smo završili muzej u Mladenovcu - rekao je Vesić.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu građana da objekat koji je bio pred urušavanjem pretvore u ustanovu od kulturnog značaja.

- Zahvaljujem ljudima koji su dali svoj novac za realizaciju ovog projekta kako bi nove generacije podsetili na ono što se dešavalo u Žarkovu u prošlosti i da im ostavimo mesto gde će moći da se okupljaju. Posle otvaranja pozorišta na Čukarici, podizanja spomenika Matiji Banu, otvorili smo i Muzej. Opština Čukarica ulaže dosta u kulturu i to je veoma važno jer na taj način privlačimo turiste gde pored svih prirodih lepota koje Čukarica može da ponudi sada možemo da ponudimo i naše kulturne ustanove - naglasio je Kolarić.

JEDNO OD NAJSTARIJIH NASELJA BEOGRADA Mesto sa puno istorijskih zbivanja o kojima koje dokumentuje novi zavičajni muzej beograd.rs
 

 

 

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading