BOŽIĆEVA KUĆA ILITI MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE Trgovac koji je istrpeo da mu se knez Miloš nametne u poslu kao ortak i da nezasluženo uzima veći deo zarade (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Otvarajući Muzej, 1953. godine Dobrica Milutinović izgovorio je sledeće: "U ovu simpatičnu kućicu, a može se verovati da će glumci jednog dana dobiti od svog naroda i kuću, pa i palatu, treba da navraćaju svi oni koji vole svoju nacionalnu prošlost, s tim u vezi, prošlost svog pozorišta".

BOŽIĆEVA KUĆA ILITI MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE Trgovac koji je istrpeo da mu se knez Miloš nametne u poslu kao ortak i da nezasluženo uzima veći deo zarade (VIDEO)
Printscreen

Božićeva kuća se nalazi u Beogradu, ulica Gospodar Jevremova 19. Kao primer građevine prelaznog tipa u beogradskoj arhitekturi ubraja se u nepokretna kulturna dobra kao spomenike kulture od velikog značaja.

Miloje G. Božić


Miloje G. Božić je rodom iz sela Čumić kod Kragujevca, potonji trgovac u Beogradu. Zbog neslaganja sa knezom Milošem Obrenovićem, pomagao je dolazak dinastije Karađorđević 1841. godine, Božić i njegova žena ovekovečeni su na slici Jovana Popovića, u tehnici ulje na platnu.
BOŽIĆEVA KUĆA ILITI MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE Trgovac koji je istrpeo da mu se knez Miloš nametne u poslu kao ortak i da nezasluženo uzima veći deo zarade (VIDEO) Printscreen
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Istorijat i izgled

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sagrađena je 1836. za beogradskog trgovca Miloja G. Božića, u tada glavnoj ulici u Beogradu, posle Carskog hatišerifa 1830. godine.

Kuća je prizemna, nadzidana nad podrumom ranije srušene turske zgrade i u nju se ulazilo sa ulice. Sa ulične strane je glavni ulaz sa malim isturenim tremom sa dva polukružna stuba i zasvedenim prolazom. Prostrano predvorje nastavlja se u unutrašnji hol i divanhanu, prostoriju koja je isturena prema dvorištu, koja je za služila za sedenje i druženje, preostala iz arhikteture osmanijskih kuća. Levo i desno od ovog prostora se nalaze po tri prostorije. Tokom 19. veka kuća je isključivo služila je kao stambeni prostor.

 

 

Kuća danas

Kuća je do 1920. godine bila u vlasništvu Riste Hadži Popovića, da bi posle služila kao slikarski atelje do 1951. godine kada se u nju useljava Muzej pozorišne umetnosti. Danas dvorište, Božićeva kuća deli sa Muzejom Vuka i Dositeja koji se nalaze u starijoj turskoj kući iz 18. veka.

Muzej pozorišne umetnosti prati istorijski i savremeni razvoj pozorišne umetnosti u Srbiji. Njegov osnovni zadatak je da prikuplja, proučava i izlaže materijal koji je značajan za razvoj pozorišne umetnosti. U posedu je bogatih zbirki koje su sačinjene od arhivskih materijala i rukopisa, umetničkih predmeta, fotografija, scenske građe i drugih predmeta vezanih za pozorište i njen razvoj u Srbiji. U okviru muzeja se nalazi i bogata stručna biblioteka.

Muzej je osnovan na inicijativu Branislava Nušića 1901. godine, koji je u to vreme bio upravnik Narodnog pozorišta i urednik „Pozorišnog lista“. U tom periodu je počelo skupljanje eksponata za ovaj muzej, koji je otvoren pola veka kasnije.

 

Svi programi Muzeja su besplatni za publiku i možete ih pratiti na novom zvaničnom sajtu Muzeja, Youtube kanalu, Facebook i Twitter profilu!

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading