NA DANAŠNJI DAN 6. aprila rođen je legendarni "Kurčubić", koji je bogat scenski život preselio u večnost (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Ivan Bekjarev (Beograd, 6. april 1946 — Beograd, 16. novembar 2020) bio je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, koji se ogledao sa podjednakim uspehom u svim žanrovima i medijima. Njegov legat nalazi se u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu

NA DANAŠNJI DAN 6. aprila rođen je legendarni "Kurčubić", koji je bogat scenski život preselio u večnost (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Ivan Bekjarev rođen je 6. aprila 1946. godine u Beogradu. Roditelji Bekjareva potiču iz Makedonije. Otac Georgi (Đorđe) je pred Drugi svetski rat došao u Beograd, a majka Radmila (poreklom iz Đevđelije) je u Beograd došla 1945. Ivanov otac je pre rata posrbio svoje prezime u Bećarević, ali ga je nakon Ivanovog rođenja ponovo promenio u Bekjarev, kako bi izbegao neprijatnosti pošto se tako prezivao Boško Bećarević, šef beogradske Specijalne policije koja je sarađivala sa Nemcima tokom rata. Ivanov otac je 1952. službeno premešten u Kraljevo. Posle završetka osnovne škole, Ivan je upisao Šestu beogradsku gimnaziju, a zatim i Fakultet dramskih umetnosti. Za prijemni na fakultet spremali su ga Mića Tomić i Olivera Marković. Zajedno sa njim su studirali Josif Tatić i Milan Gutović.

Bio je navijač i počasni član fudbalskog kluba Crvena zvezda. Iza sebe je ostavio suprugu Milku i sina Vanju.

GLUMAČKA KARIJERA

Prvu ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu „Bokseri idu u raj“, gde je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji.

Snimio je preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji i dr. Za doprinos izabran je za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).

Bio je veoma uspešan radio i TV voditelj, a 1970. godine rekao prvo „Dobar dan” na tada novom radiju „Studio B”. Na Radio Beogradu-202 godinama je bio autor i voditelj kultne emisije „Mislim na vas, mislite na mene”. Imao je i veći broj svojih šou programa na raznim televizijama. Takođe, igrao je i pevao glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima, operetama i dr. Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao „Bolji život”, „Srećni ljudi”, gde je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića, kao i u veoma gledanim serijama „Otpisani”, „Više od igre”, „Kraj dinastije Obrenović”, „Gorki plodovi” u kojima je upečatljivo odigrao raznovrsne veoma složene dramske uloge. Naročito je upamćen u roli zloglasnog upravnika nacističkog logora, Vujkovića u seriji „Banjica” za koju je 1984. proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji.

Preminuo je od posledica koronavirusa 16. novembra 2020. godine u 75. godini života u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Odlikovan je mnogim nagradama, od kojih je i jedna posthumno.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading