Kako je izumrla stara sorta srpskog luka iz Šumadije – priča o "šarenom jagodinskom"
Zaboravljeni ponos bašti centralne Srbije: Gde je nestao čuveni "šareni jagodinski luk"?
Nekada nezaobilazan u seoskim baštama Šumadije, a danas gotovo iščezao – "šareni jagodinski" luk bio je više od povrća. Bio je simbol domaćinstva, zdravlja i ukusa koji se ne zaboravlja.
Na pijacama od Jagodine do Kragujevca, pa sve do Aranđelovca, tokom druge polovine 20. veka, šareni jagodinski luk bio je najtraženija sorta. Po boji je bio jedinstven – spolja crvenkast, iznutra bele do ružičaste nijanse, sa blagim slatkastim ukusom. Nije "rezao za oči", a mogao je da se jede sirov, čak i kao užina sa hlebom i sirom.
Od porodičnog semena do zaborava
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".
Ova sorta luka nije bila industrijska. Nije se prodavala u semenskim kesicama, već se seme prenosilo s kolena na koleno. Svaka porodica je imala svoj mali krug "najlepšeg i najjačeg" luka čije su glavice čuvane za sledeću sezonu.
Prema svedočenju starijih meštana sela Dragocvet i Glogovac, luk je bio čuven po tome što "ne vene lako", a imao je i status zdravstvene biljke – koristio se u narodnoj medicini za čišćenje krvi, protiv prehlade, pa čak i za obloge kod rana.
Zašto je nestao?
Početkom 2000-ih, s pojavom hibridnih sorti i dominacijom velikih proizvođača, "šareni jagodinski" je počeo da se gubi. Mladi poljoprivrednici su prešli na komercijalne sorte koje daju više roda, ali bez mirisa i ukusa koje stariji pamte.
– Više ga niko ne čuva. Ostala je još možda jedna baka u Dragocvetu koja ga sadi za svoju dušu, kaže Milutin, bivši agronom iz Jagodine.
Postoji li nada za povratak?
U okviru programa očuvanja starih sorti, Poljoprivredna škola u Rekovcu je 2023. godine započela projekat prikupljanja autohtonih semena iz Šumadije. Među njima je bio i uzorak šarenog jagodinskog luka, pronađen u jednoj napuštenoj bašti kod sela Lozovik. Međutim, za potpuni oporavak sorte potrebno je višegodišnje razmnožavanje i podrška države.
Ukus koji budi detinjstvo
Za one koji su ga jeli, "šareni jagodinski" ostaje kao miris detinjstva – luk koji nije peckao, već milovao nepce. U vremenu kada tragamo za autentičnim i lokalnim, možda je baš ovaj luk ono što treba vratiti u naše bašte.
VEĆ 100 GODINA: Ovo je najpopularnije žensko ime na svetu
U čak 20 zemalja je među tri najpopularnija imena!
Predrag hteo da oženi trudnicu u crkvi, ovakav je bio odgovor sveštenika
Momak iz Srbije, Predrag, poželeo je da se venča u crkvi sa svojom trudnom devojkom, ali nije bio siguran da li je takvo venčanje dozvoljeno.
Gavrilo Princip je PREDAK našeg poznatog pevača
Istorijsku ličnost kakva je Gavrilo Princip teško je dovesti u vezu sa ličnostima iz sveta popularne muzike.
TEOLOG ĐURĐEVIĆ: Zašto se riba jede tokom posta, a meso ne?
Ovo razlikovanje ima korene u drevnoj crkvenoj praksi, gde je meso toplokrvne životinje predstavljalo luksuz i bilo simbol uživanja, dok je riba bila skromnija hrana, naveo je teolog.
Ko je bila Jelena Karađorđević: Izbegla silovanje, svedočila oceubistvu, na sahrani joj bilo „pola Šumadije“
Kroz položaj žena vladara Srbije, njihovu ulogu i uticaj u javnom, društvenom i političkom životu ogleda se napredak i razvoj naše zemlje od početka pretprošlog do sredine prošlog veka i njen razvoj od ustaničke teritorije, preko vazalne kneževine do kraljevine i samostalne države, smatra istoričar Uroš Milivojević auror knjige „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović”.
Komentari(0)