ZADUŽBINA KNEZA LAZARA Jedini živi manastir na istoku Kosova

Alo Redakcija

20:00

Kultura 0

Za ponovno oživljavanje manastira zaslužan je iguman jeromonah Kirilo, koji je 1999. godine došao u opusteli manastir.

ZADUŽBINA KNEZA LAZARA Jedini živi manastir na istoku Kosova
Printscreen youtube

 

Manastir Draganac kod Gnjilana istorija prvi put pominje 1381. godine u povelji kneza Lazara Hrebeljanovića. Koliko je poznato ktitor ovog manastira je bio knez Lazar, a manastir se nalazi u selu Prilepac u kome je po legendi rođen Lazar Hrebeljanović. Draganac nosi ime po njegovoj ćerki Dragani, koja je živela samo 16 godina, a manastirska crkva je posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Milos Jovic (@miki_milos91)

Dalje istorijskih podataka o manastiru nema. Pominje se tek u drugoj polovini 19. veka, kada se knezu Mihailu obratio narod za pomoć radi obnove svetinje. Mihailo Obrenović je dao prilog za obnovu manastirske crkve koja je trajala od 1865. do 1869. godine. Nedugo potom pri ovom manastiru je otvorena prva mesna škola, a nakon Drugog svetkog rata Draganac je potpuno opusteo.

Za ponovno oživljavanje manastira zaslužan je iguman jeromonah Kirilo, koji je 1999. godine došao u opusteli manastir. Od tada je Daraganac jedini živi manastir u Kosovskom Pomoravlju.

Zanimljiva je priča kako je Kirilo zaustavio narod da ode sa svojih ognjišta. Kada se 1999. godine kolona ljudi uputila od svojih kuća Kirilo je legao ispred kolone i rekao: „Neka je prosto onom ko me pregazi, ne bilo prosto onom ko me zaobiđe!“ Narod se posle tog događaja vratio svojim domovima.

Kirilo je uz pomoć naroda i Republike Srbije obnovio manastir, a podignuta je i kapela posvećena Svetom knezu Lazaru. U blizini manastira se nalazi izvor lekovite vode.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Косово__Грачаница038 (@kosovo__gracanica038)

 

Komentari(0)

Loading