DESET MILENIJUMA DUNAVA Muzej koji svedoči važnosti najveće evropske reke

M. M.

13:00

Kultura 0

Arheološka nalazišta, bogata istorija, ostaci rimskih utvrđenja...

DESET MILENIJUMA DUNAVA Muzej koji svedoči važnosti najveće evropske reke
Printscreen youtube

 

Jedan od dva muzeja sa specijalnom postavkom i zgradom koja je namenski napravljena za muzejsku upotrebu je Arheološki muzej Đerdapa. Nalazi se u Kladovu i predstavlja izuzetno svedočanstvo mnogim civilizacijama i bogatoj istoriji Dunava.

Osnovan je 1996. godine sa posebnom namenom čuvanja baštine Dunava u oblasti šire regije Gvozdena Vrata – Đerdap i celovitog predstavljanja i promocije ovog značajnog nasleđa.

Postavka Arheološkog muzeja Đerdapa i sačuvane spomeničke celine omogućavaju da se sveobuhvatnije sagleda jedinstven kulturni predeo Dunava u ovoj regiji, koji se formirao i menjao u kontinuitetu sada već preko deset milenijuma.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Milica Jovanovic (@jovanovic.milica86)

Na teritoriji Arheološkog muzeja Đerdapa sačuvani su segmenti reperezentativne spomeničke celine limesa Rimske imperije, utvrđene rimske granice, koji čine jedinstven arheološki park regije. Tabula Traiana, natpis postavljen na stene kanjona Donje Klisure – Kazana, vidljiv samo s Dunava, jedno je od najznačajnijih svedočanstava o Trajanovim građevinskim aktivnostima na Dunavu i pripremama za rat sa Dačanima.

Ostaci Trajanovog puta – Trajanov kanal (Sipski kanal) i čuveni Trajanov most na Pontesu, kod Kostolca, kojeg je izgradio Apolodor početkom 2. veka naše ere, zajedno s tvrđavom Pontes (1–6. vek), koja je štitila ovaj most, predstavljaju izuzetan pimer rimske arhitekture.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Violeta Milković (@vvioleta83)

Komentari(0)

Loading