NA LOVĆENU NJEGOŠ SPAVA NAJMUDRIJA SRPSKA GLAVA Na današnji dan rođen je vladika Petar II Petrović Njegoš

M. M.

14:02

Kultura 0

Godine 1833, putovao je u Petrograd, gde je zavladičen. Za života je ostao upamćen kao vrlo mudar i učen čovek u ondašnjoj Crnoj Gori, a njegova dela privlačila su pažnju i Evropljana.

NA LOVĆENU NJEGOŠ SPAVA NAJMUDRIJA SRPSKA GLAVA Na današnji dan rođen je vladika Petar II Petrović Njegoš
Printscreen

 

Petar II Petrović Njegoš bio je veliki srpski penik vladar i vladika Crne Gore. Njegovo najslavnije delo je „Gorski vijenac“, a napisao je i „Luču mikrokozmu“, „Ogledalo srpsko“ i „Lažni car Šćepan Mali“.

Rođen je 13. novembra 1813. u selu Njeguši,  kao drugi sin Tome Markova Petrovića, najmlađeg brata vladike Petra I, i Ivane Proroković. Na krštenju dobio je ime Radivoje, po kome je dobio nadimak Rade kasnije. Po zavladičenju dobio je ime Petar, kao i njegov stric Petar I Petrović Njegoš, ali je u narodu ostao upamćen kao vladika Rade.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by СРБИЗАМ (@srpstvo_3_prsta)

Ne zna se tačno zbog čega je uzeo dodatak Njegoš, a ne Njeguš, kao što bi trebalo prema imenu njegovog plemena i najužeg zavičaja. Pretpostavlja se da je to preuzeo od strica vladike Petra, koji je katkad uz svoje prezime dodavao Njegoš, a ne Njeguš.

Vladika Petar ga je za svog naslednika proglasio 20. januara 1827. Želeo je da i Rada pošalje u Rusiju, ali nije imao novca da plati školovanje, pa ga je sam učio italijanski, ruski, nemački. engleski i francuski. Takođe mu je omogućio pristup njegovoj bogatoj biblioteci. Posle mu je stric doveo za učitelja Simu Milutinovića Sarajlija. Sarajlija mu je predavao istoriju, književnost i filozofiju.

Godine 1833, putovao je u Petrograd, gde je zavladičen. Za života je ostao upamćen kao vrlo mudar i učen čovek u ondašnjoj Crnoj Gori, a njegova dela privlačila su pažnju i Evropljana. Njegoševo najslavnije delo „Gorski vijenac“ u Beču je ocenjeno kao „manuskript genijalnog tvorca“.

Vladika Rade se razboleo od grudne bolesti u proleće 1850. godine, a pošto u ono vreme nije bilo lekara u Crnoj Gori za lečenje se uputio u Italiju. Nakon povratka u Crnu Goru i pogoršanja stanja preminuo je 31. oktobra 1851. godine, dve nedelje pre dana na koji je rođen. Njegova posmrtna želja bila je da bude sahranjen u kapeli na Lovćenu, a SPC 19. maja slavi praznik posvećen njemu, Sveti Mitropolit Petar Drugi Petrović Lovćenski Tajnovidac.

Komentari(0)

Loading