NAJPOZNATIJI INSTRUMENTI ŠIROM SRBIJE U svoje instrumente Srbi su uneli svoje poglede i očekivanja od života

M. M.

16:00

Kultura 0

Dok su neki autohtoni drugi instrumenti su usvojeni iz drugih krajeva.

NAJPOZNATIJI INSTRUMENTI ŠIROM SRBIJE U svoje instrumente Srbi su uneli svoje poglede i očekivanja od života
Printscreen youtube

 

Od svih naroda Balkanskog poluostrva Srbi imaj najveću lepezu melodija i emocija kojima su prožete  melodije. Od šaljivih pesama na severu Srbije, takozvanih bećarca, pa do pesama od kojih će te se rasplakati, u svoje pesme Srbi su uneli svoje poglede i očekivanja od života, a i svoju profesiju.

Važan faktor u srpskoj muzici predstavlja primarno zanimanje svirača ili kraj iz kog je muzika potekla. Tako su vojnici koji su bili pri vojnim orkestrima pri povratku u svoje selo donosili trubu i pesme koje su naučili u vojnom orkestru, a pastiri su dok bi čuvali ovce ubili vreme i opustili se puštanjem laganih tonova iz svojih frula.

Pokušaćemo da nabrojimo najpoznatije instrumente u srpskom narodu, koji se čuju širom Srbije.

Frula

Frule su uglavnom svirali pastiri ili na seoskim saborima. Gotovo svako selo je pravilo frulu na svoj način i tako danas ima nekoliko desetina vrsti frula.U nekim krajevima Srbije muzički instrumenti pravljeni su od bilo čega što se moglo naći u prirodi. Govorilo se da je, da bi se napravila dobra svirala, neophodno nabaviti “jednu granu u jesen isečenu da bi se tokom zime dobro osušila, i jedan oštar nož za skidanje kore”.

printscreen youtube

Prema istoj tehnologiji, za pravljenje lepka bilo je potrebno “jedno belance, tri do četiri čena utucanog belog luka i smola veličine jajeta sa šljivinog drveta”. Kad se grana pripremi, prelije se mlekom i dobro osuši tokom zime, zatim se više puta premaže uljem i sirćetom, a onda stavi u ovčije pečenje da se natopi masnoćom i tako impregnira.

Harmonika

Dok je za neke druge instrumente nemoguće utvrditi poreklo i vreme nastanka za harmoniku se može pouzdano reći da je mesto u Srbiji pronašla nakon prvog svetskog rata. U ratu harmonika je bila svirana u vojnim orkestrima, a nakon rata su je vojnici doneli u svoja sela i u pojedinim krajevima je harmonika gotovo istisla tradicionalnije instrumentee, tako da je sada nezamislivo tradicionalno srpsko kolo koje ne bi bilo odsvirano na harmonici.

printscreen youtube

Gajde

Još jedan tradicionalni srpski instrument koji su pravili i na kome su svirali pastiri su gajde. Ime je stranog porekla i potiče od arapskog “gaida”, “kaida”, što znači “melodija”. Repertoar gajdi je šarolik, a uglavnom se izvode u svečanim prilikama.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dragan Jovanovic 🇷🇸 (@frula.info)

Truba

Limeni duvači su se u Srbiji prvi put pojavili u 19. veku kada je knez Miloš Obrenović oformio prvi vojni orkestar, tako da je poreklo trube među Srbima identično poreklu harmonici. Vrlo brzo truba je osvojila srce mnogih krajeva Srbije, a danas je najpopularnija  u okolini Užica i Čačka, Boljeva i Zaječara i Leskovca. U čast trube održava se i sabor trubača u Dragačevu.

printscreen youtube

Gusle

Najstariji i najpoznatiji instument u srpskim krajevima su gusle. Gusle se pominju u žitijima srpskih srednjovekovnih vladara u kojim se pominje da su vladari znali u svečanim prilikama da se uhvate gusala i tako još više ulepšaju svečanost na kojoj su.

Uz gusle, za razliku od ostalih instumenata, se ne igra. One su prateći instument uz koje guslač pripoveda neku od mnogih srpskih epskih pesama iz srpske istorije. Za izradu dobrih gusala, prema uobičajenom receptu, potrebna je grana javora koji je rastao na sunčanoj strani. Strune gusala se sastoje od 60 konjskih dlaka iz repa ili grive, najčešće belog konja, po mogućstvu pastuva, a gudalo je od tvrđeg drveta sa strunama od oko četrdesetak konjskih dlaka. Pevanje uz gusle predstavlja deo reprezentativne UNESCO liste kulturnog nematerijalnog nasleđa čovečanstva.

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading