CRKVA POSVEĆENA RUSKOM VLADARU I SVETITELJU Projekat ove svetinje uradila je prva žena arhitekta

M. M.

16:00

Kultura 0

Prvobitna gradnja, započeta 1912. godine, prekinuta je u vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, da bi bila nastavljena 1927. godine.

CRKVA POSVEĆENA RUSKOM VLADARU I SVETITELJU Projekat ove svetinje uradila je prva žena arhitekta
Shutterstock

 

Stara Crkva Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu prvobitno se nalazila između ulica Cara Dušana, Dubrovačke i Skenderbegove. Ta prvobitna crkava je bila prilagođena vojnička pokretna crkva koju su sa sobom doneli ruski dobrovoljci u srpsko-turskom ratu.

Izgrađena je 1877. godine i posvećena Svetom Aleksandru Nevskom, ruskom vladaru, vojskovođi i svetitelju, nalazila se na ovoj lokaciji do 1891. godine kada je srušena zbog urbanizacije tog dela grada.  U toku kopanja temelja buduće crkve na današnjem mestu nađena je rimska kaldrma, a temelji su osveštani 1912. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jelena Savić (@radio_etnolog)

Današnji hram je sagrađen u srpsko-vizantijskom stilu po projektu arhitekte Jelisavete Načić, prve žene koja je u Srbiji diplomirala na tek otvorenom, arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu.

Prvobitna gradnja, započeta 1912. godine, prekinuta je u vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, da bi bila nastavljena 1927. godine, ali po projektu donekle prerađenom od strane Pere J. Popovića i Vasilija Androsova.

Osvećenje novopodignutog hrama je izvršeno 1930. godine od strane Patrijarha srpskog Varnave uz prisustvo najvećeg darodavca hramu, kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je tad crkvi poklonio veliku ikonu Svetog Aleksandra Nevskog, koju je izradio veliki poljski slikar Jan Matejka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Serbian Places (@serbian_places)

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading