Sveta Zlata Meglenska: Običaji i verovanja na 24. oktobar u istočnoj Srbiji

12:00

Kultura 0

Sveta Zlata Meglenska, čiji se praznik obeležava 24. oktobra, zaštitnica je čestitih devojaka i žena. Ovaj praznik se u istočnoj Srbiji slavi kroz molitve i rituale posvećene očuvanju časti i poštenja.

Istočna Srbija
Shutterstock

Sveta Zlata Meglenska, čiji praznik pada 24. oktobra, u istočnoj Srbiji se obeležava kao zaštitnica devojaka i žena koje se mole za očuvanje čestitosti i duhovne snage. Rođena u 18. veku, Sveta Zlata je poznata po svojoj nepokolebljivoj veri, zbog čega je postala simbol hrabrosti i vere u narodnom predanju.

Na ovaj dan, žene iz mnogih sela u istočnoj Srbiji odlaze u crkve kako bi se pomolile za zaštitu sebe i svojih porodica. Ovaj praznik je poseban za devojke, koje se mole za zdravlje, poštenje i snagu da se suoče sa izazovima života. Mnoge žene na 24. oktobar poste, verujući da će na taj način zadobiti duhovnu snagu koju je imala i sama svetiteljka.

Jedan od specifičnih običaja vezanih za ovaj dan je izbegavanje teških fizičkih poslova, naročito pranja veša i ručnih radova, jer se veruje da bi to donelo nesreću. Umesto toga, žene se posvećuju molitvama i pripremanju jednostavnih jela, u znak poštovanja prema svetiteljki.

U nekim mestima istočne Srbije, običaj je da se na ovaj dan poklanja hrana siromašnima, kako bi se, prema verovanju, zadobila blagodat Svetih Zlata i zaštita doma. Posebno je važno da se tog dana pomogne onima u nevolji, jer se veruje da dobro delo učinjeno na ovaj praznik donosi dugoročne blagoslove.

Mnogi vernici veruju da se molitvama Svetoj Zlati mogu zaštititi od nevolja i iskušenja, posebno devojke koje se spremaju za brak. Ovaj praznik, posvećen ženskoj hrabrosti i duhovnosti, ima duboko značenje u istočnom delu Srbije, gde se tradicija Svetih Zlata prenosi sa generacije na generaciju.

Običaji i rituali vezani za ovaj praznik podsećaju na važnost očuvanja vere i morala, kao i na značaj solidarnosti i pomoći drugima. Sveta Zlata Meglenska ostaje simbol ženske snage i nepokolebljive vere, čije nasleđe i dalje inspiriše mnoge žene u istočnoj Srbiji.

Komentari(0)

Loading