OVDE JE JOŠ ŽIVO SEĆANJE NA NJU Zavirite u zavičajnu kuću Sonje Savić u Donjoj Gorevnici

19:00

Kultura 0

Septembar je mesec koji je obeležio lik i delo čuvene jugoslovenske umetnice Sonje Savić. Rođena je 15. u Čačku, a preminula je 23. septembra u Beogradu.

Zavičajna kuća Sonje Savić
Foto: Rina

 U okviru Memorijala Nadežde Petrović u Čačku uvek je i ”Sonjin septembar” koji na simboličan način povezuje dve umetnice koje su, svaka u svoje vreme, pomerale granice umetničkog izraza i inspirisale nove generacije umetnika.

Posebno mesto u čitavoj ovoj manifestaciji ima i selo Donja Gorevnica i zavičajna kuća Sonje Savić u kojoj se nalaze njeni lični predmeti.

- Cilj nam je da kroz sve te predmete prikažemo Sonjinu veličinu, uputimo posetioce na njeno vanvremensko postojanje. Naša misija je da prikažemo njen alternativni stil i film, zapravo čitavu tu alternativnu kulturu koju je predstavljala, rekao je za RINU Predrag Živković kustos umetničke galerije Nadežda Petrović.

Iz rodnog Čačka Sonja je otišla u Beograd kako bi se oprobala u glumi koju je najviše volela. Upisuje Fakultet dramskih umetnosti u klasi Minje Dedić, a zajedno sa njom u tom periodu glumu studiraju Zoran Cvijanović, Svetislаv Goncića, Žarko Laušević, Brаnimir Brstine i mnogi drugi. Često je umela da kaže da gluma nije njen posao već njen život.

- U njenoj spomen sobi imamo njene lične predmete koje je koristila. Tu su njen kino-projektor, jedna mala kamerica, foto aparat, klavir i violina. Sonja je inače imala završenu i muzičku školu i zaista bila veliki umetnik i velika duša koja se retko sreće, kaže Živković.

Komentari(0)

Loading