GODIŠNJICA PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA Na Zejtinliku otkrivena spomen-bista čuvenom čika Đorđu, čuvaru groblja (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Aktuelno 0

Đorđe Mihailović, čuveni čika Đorđe, bio je čuvar groblja i treća geracija čuvara srpske istorije i groblja Zejtinlik.

Zejtinlik
Shutterstock

Ministar odbrane Bratislav Gašić, sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanjom Starovićem, otkrio je danas spomen-bistu Đorđu Mihailoviću ispred njegove kuće u okviru Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu, na državnoj komemorativnoj svečanosti povodom 106. godišnjice proboja Solunskog fronta.

-Čika Đorđe je sebi za života podigao najveći spomenik. Decenijskim tihim i strpljivim radom on je u monumentalni mozaik uspomene na div-junake sa Solunskog fronta ugradio samoga sebe. A mi ćemo se, kao zahvalni savremenici i potomci, u skromnosti ovozemaljskog izraza, spomenikom koji danas otkrivamo pokloniti njegovom delu i njegovoj žrtvi. Neka Gospod dušu njegovu nastani tamo gde pravednici počivaju! Neka je večni pokoj solunskim junacima! Živela Srbija – rekao je ministar Gašić.

Đorđe Mihailović je više od pola veka dočekivao i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazivao im je gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke svih gotovo osam hiljada boraca koji su tu sahranjeni.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je čuvao groblje do svoje smrti 1928. godine, a i sam je sahranjen na Zejtinliku. Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

Kad je Đuro umro 1961. godine, bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu. Đorđe Mihailović je bio čuvar groblja do maja 2022. godine, kada je odstupio zbog narušenog zdravlja. Odlikovan je jula 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena.

Đorđe Mihailović je preminuo 2. jula 2023. godine u 96. godini.

Govoreći o proboju Solunskog fronta 1918. godine, ministar Starović, koji je predvodio državnu komemorativnu svečanost, rekao je da je on uslovio oslobođenje Кraljevine Srbije i doveo do okončanja Prvog svetskog rata te je s pravom zlatnim slovima upisan u istoriji, kako srpskog naroda, tako i čitave Evrope.

- Period od 1914. do 1918. godine ostao je u nas Srba upamćen kao vreme velikog stradanja, ali isto tako i kao vreme najvećeg herojstva i neprolazne slave. Znamenite pobede srpskog oružja dale su važan doprinos odlučujućoj pobedi Antantinih saveznika. Svoje herojstvo srpski vojnik je čitavom svetu prikazao na Ceru, Кolubari, Кajmakčalanu, na Solunskom frontu i svim drugim mestima na kojima su srpski gorostasi ostavili svoje grobove kao večnu uspomenu na njihovo junaštvo i mučeništvo. Njihova hrabrost i rodoljublje nas sve nadahnjuje i predstavlja neiscrpan izvor nacionalnog ponosa – rekao je ministar Starović. 

Lepote Srbije/Ministarstvo odbrane

Komentari(0)

Loading