TAJNE KOSMAJA: Manastir Kastaljan – zaboravljena svetinja u srcu prirode, nadomak Beograda

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Ako želite da pobegnete iz gradske vreve Beograda i uživate u miru i lepoti prirode, Kosmaj je idealno mesto za vas.

Kasteljan
Shutterstock

Ako želite da pobegnete iz gradske vreve Beograda i uživate u miru i lepoti prirode, Kosmaj je idealno mesto za vas. Ova pitoma planina, udaljena samo pedesetak kilometara od prestonice, pruža utočište svim ljubiteljima netaknute prirode, čistog vazduha i bogate istorije.

Kosmaj, poznat po svojoj predivnoj prirodi i netaknutim proplancima, krije mnoge lepote. Jedan od tih skrivenih bisera Kosmaja je manastir Kastaljan, smešten na severoistočnoj padini ove planine, u selu Nemenikuće. Iako je teško dostupan zbog svog zabačenog položaja, njegova lepota i istorijski značaj privlače pažnju putnika i meštana, koji ne dozvoljavaju da ovaj spomenik padne u zaborav.

 

 

Manastir Кastaljan redstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Istorija

Podignut je verovatno u 14. veku na temeljima rimskog kastruma iz 2. ili 3. veka u vreme kralja Dragutina što svedoči crkva koja pripada raškoj arhitektonskoj školi. Obnovio ju je despot Stefan Lazarević u 15. veku dodajući joj kupolu. Crkva je dimenzija 12,5 puta 6 metara i najstariji je deo manastirskog kompleksa koji još čine trpezarija i konak. Trpezarija je iz 15. veka dimenzija 18 puta 5,5 metara sa prizemljem i spratom. u trpezariji je nađena nadgrobna ploča iz 1332. godine koja svedoči o starosti ovog zdanja, ali je ona odneta. Кonak je nešto mlađi od trpezarije sa prizemljem-odeljenjem za smeštaj putnika i spratom.

Ceo manastir je porušen krajem 17. veka. Кrajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka manastir je bukvalno otkopan. 

Crkva je bila posvećena svetom Đorđu. Stari spisi beleže da je sredinom 16. veka manastir imao bratstvo od deset monaha, a pripadao je raškoj arhitektonskoj školi. Prilikom iskopavanja 1963. godine, otkrivena je časna trpeza sa urezanim motivom jelena, kao i fragmenti fresaka, što govori o nekadašnjoj živopisnosti i značaju ovog duhovnog centra.

U toku Prvog svetskog rata u okolini manastira Кastaljan otpočeo je odlučujući kontranapad Timočke divizije u Кolubarskoj bici.

Nažalost, manastir je danas je u ruševinama, čekajući svoju obnovu. Ipak, Kastaljan ostaje simbol bogatog kulturnog nasleđa Srbije. Mnogi veruju da će manastir jednog dana ponovo zasijati u punom sjaju.

 

Komentari(0)

Loading