RECEPT STEVE KARAPANDŽE Papazjanija, jelo koje su obožavale generacije Jugoslovena
Papazjanija je jedno od onih jela koje nosi u sebi duh prošlih vremena i ukuse koje su naše majke i bake s ljubavlju pripremale. Ovo popularno jelo iz stare Jugoslavije priprema se od raznovrsnih sastojaka i spaja bogatstvo ukusa i mirisa.
Papazjanija, turski specijalitet, oduševiće i one izbirljive. Ime je persijskog porekla i označava čorbasto jelo od mesa i povrća. Donosimo vam recept poznatog kuvara, Steve Karapandže, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Potrebno je:
1 kg govedine
300 g šargarepe
100 g korena peršun
150 g svežeg celera
500 g prokelja
100 g paštrnaka
300 g krompira
500 g manjih glavica crnog luka
50 g masti
1 dcl sirćeta ili vina
voda
4 čena belog luka
2 lovorova lista
so i biber u zrnu
Priprema:
Sveže povrće dobro operite pre pripreme. Očistite ga i isecite na rezance a krompir i prokelj na kolutove. Sipajte masti u vatrostalnu činiju, da pokrije dno. Dodajte usoljeno meso, seckano povrće i na kraju, cele glavice crnog luka. Začinite pa sipajte belo vino. Kuvajte pokriveno, 2 do 3 sata, na tihoj vatri. Na kraju, otkrijte da se malo zapeče. Služite uz salatu ili prilog po izboru.
Bon appetit!
(Trpeza)
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Komentari(0)