RECEPT STEVE KARAPANDŽE Papazjanija, jelo koje su obožavale generacije Jugoslovena

19:00

Gastronomija 0

Papazjanija je jedno od onih jela koje nosi u sebi duh prošlih vremena i ukuse koje su naše majke i bake s ljubavlju pripremale. Ovo popularno jelo iz stare Jugoslavije priprema se od raznovrsnih sastojaka i spaja bogatstvo ukusa i mirisa.

papazjanija
Shutterstock

Papazjanija, turski specijalitet, oduševiće i one izbirljive. Ime je persijskog porekla i označava čorbasto jelo od mesa i povrća. Donosimo vam recept poznatog kuvara, Steve Karapandže, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Potrebno je:

1 kg govedine 

300 g šargarepe

100 g korena peršun

150 g svežeg celera

500 g prokelja

100 g paštrnaka

300 g krompira

500 g manjih glavica crnog luka

50 g masti

1 dcl sirćeta ili vina
voda

4 čena belog luka

2 lovorova lista

so i biber u zrnu

Priprema:

Sveže povrće dobro operite pre pripreme. Očistite ga i isecite na rezance a krompir i prokelj na kolutove. Sipajte masti u vatrostalnu činiju, da pokrije dno. Dodajte usoljeno meso, seckano povrće i na kraju, cele glavice crnog luka. Začinite pa sipajte belo vino. Kuvajte pokriveno, 2 do 3 sata, na tihoj vatri. Na kraju, otkrijte da se malo zapeče. Služite uz salatu ili prilog po izboru.

Bon appetit!

(Trpeza)

Komentari(0)

Loading