RECEPT STEVE KARAPANDŽE Papazjanija, jelo koje su obožavale generacije Jugoslovena
Papazjanija je jedno od onih jela koje nosi u sebi duh prošlih vremena i ukuse koje su naše majke i bake s ljubavlju pripremale. Ovo popularno jelo iz stare Jugoslavije priprema se od raznovrsnih sastojaka i spaja bogatstvo ukusa i mirisa.
Papazjanija, turski specijalitet, oduševiće i one izbirljive. Ime je persijskog porekla i označava čorbasto jelo od mesa i povrća. Donosimo vam recept poznatog kuvara, Steve Karapandže, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Potrebno je:
1 kg govedine
300 g šargarepe
100 g korena peršun
150 g svežeg celera
500 g prokelja
100 g paštrnaka
300 g krompira
500 g manjih glavica crnog luka
50 g masti
1 dcl sirćeta ili vina
voda
4 čena belog luka
2 lovorova lista
so i biber u zrnu
Priprema:
Sveže povrće dobro operite pre pripreme. Očistite ga i isecite na rezance a krompir i prokelj na kolutove. Sipajte masti u vatrostalnu činiju, da pokrije dno. Dodajte usoljeno meso, seckano povrće i na kraju, cele glavice crnog luka. Začinite pa sipajte belo vino. Kuvajte pokriveno, 2 do 3 sata, na tihoj vatri. Na kraju, otkrijte da se malo zapeče. Služite uz salatu ili prilog po izboru.
Bon appetit!
(Trpeza)
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)