NAJUKUSNIJA JANIJA OD 3 SASTOJKA KOJU MORATE NAPRAVITI U DANIMA POSTA NA VODI: Ručak koji ćete smazati očas posla
Jela na vodi ne moraju da budu dosadna niti bezukusna, a ovaj fantastičan predlog je upravo dokaz za to
Janija sa bukovačama i pirinčem je jednostavno jelo za čiju pripremu vam je potrebno nekih pola sata. Sastojci su jeftini, a kako se ove nedelje posti na vodi, bukovače sa pirinčem su savršen predlog za porodični ručak.
Sastojci:
1/2 kg bukovače
100 g pirinča
Možda vas zanima:
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Možda vas zanima:
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Možda vas zanima:
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
1 veza mladog luka
Recept za janiju sa bukovačama i pirinčem:
Pripremite bukovače
Stavite bukovače u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite još nekih 10-ak minuta. Procedite bukovače i kada se malo ohlade isecite na tanke trake ili rezanca.
Propržite luk
U tiganju na malo vode propržite sitno seckan mladi luk. Možete da koristite i crni luk. Kada luk omekša dodajte pirinač koji ste prethodno oprali u nekoliko voda. Dinstajte nekih 5-6 minuta uz povremeno dodavanje mlake vode.
Pomešajte sastojke
Kada je pirinač skoro gotov dodajte bukovaču isečenu na rezanca. Posolite i pobiberite, pa nalijte mlakom vodom da pirinač ogrezne. Povremeno nalijte vodom ako vidite da je potrebno. Kuvajte dok pirinač ne bude spreman.
Prijatno!
(Mondo)
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Komentari(0)