DOMAĆA PITA SA JABUKAMA KOJA IMA UKUS DETINJSTVA: Recept koji svaka domaćica mora da zna
Miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju

Jabuke su jedna od retkih voćki na koje možemo da računamo u toku cele godine. Ipak, tokom proleća i leta lako zaboravimo na nju, jer većina više konzumira one vrste voća koje su dostupne kratko u tom periodu. Prva pomisao je mirisna i slasna pita od jabuka.
Ovo je veoma jednostavna i jeftina poslastica, koja ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a može da počasti mnogo ljudi odjednom.
Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana.
Sastojci:
500 gr tankih kora za pitu
1 kg nakiselih jabuka
4 kašike griza
8 kašika šećera
1 kašičica cimeta
50 gr suvog grožđa
2 kesice vanilin šećera
1,5 dl ulja
1 dl kisele vode
Priprema:
Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, 4 kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.
Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.
Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore; treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.
Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.
Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.
Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite.

U ovoj piti sa višnjama nema ni kap ulja! Ukusnija od baklave, a tek od kakvih kora se pravi
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave

Gnjec od pasulja: Zaboravljeno homoljsko jelo koje se jelo kašikom, hladno i uz turšiju
Nekada se u zabačenim selima Homolja od ostataka pasulja pravilo novo jelo – „gnjec“. Gusto, hladno, pomalo slatkasto, a posno i zasitno. Danas se gotovo niko ne seća da je postojalo.

Bakin recept za pitu sa sirom idealna za doručak, užinu ili večeru: Caka u jednoj stvari - evo kako da bude mekana
Njena korica je savršeno hrskava, dok je unutrašnjost bogata i sočna zahvaljujući nadevu od sira, jaja, pavlake i kačkavalja.

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Komentari(0)