IDEALNA POSLASTICA TOKOM POSTA Uz ovaj recept napravite preukusnu pitu od jabuka koja će oduševiti ukućane
Ono što je mnogima uvek najzanimljiviji deo jesu poslastice.
 
                                
Ljudima u vreme posta najčešće ponestane ideja oko spremanja hrane, jer uglavnom ne stižu da se posvete spremanju raznih specijaliteta kako zbog posla tako i zbog manjka vremena.
Sarma u tom periodu nam je omiljena, jer i bez mesa je jednako ukusna, tu je naravno i prebranac, belolučene paprike...
Možda vas zanima:
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Možda vas zanima:
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Možda vas zanima:
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Ono što je mnogima uvek najzanimljiviji deo jesu poslastice.
Torte, kolači, pa i pite...
Tako je ova jedna posna sa jabukama pun pogodak, a u njoj će se daviti i oni koji ne poste.
Za ovaj recept je potrebno:
- ulje za podmazivanje
- 16 tankih kora
- 3-4 kašike šećera
- 6 kiselih jabuka
- 1 šolja mlevenih oraha ili prezli
- sok od pola limuna
Priprema je jednostavna i ide ovako:
Jabuke oljuštiti i izrendati, ocediti od vode, pa odmah preliti sokom od limuna.
Sjediniti sa orasima i šecerom, pa poređati četiri kore jednu preko druge. Svaku namazati uljem, osim poslednje, na koju se stavlja fil od jabuka.
Napraviti tako 4 jufke i peći na umerenoj vatri oko 40 minuta, ili dok kore ne porumene.
Pre služenja pite pospite je šećerom u prahu, u koji može da se umeša i jedna kašicica cimeta u prahu.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
            Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
 
                 
            
Komentari(0)