Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
![Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!](/data/images/2022-09-20/37070_tito_f.jpeg?timestamp=1715551200)
Ovaj tradicionalni specijalitet može se pripremiti kao slatko ili slano jelo, te se poslužuje kao predjelo, dezert ili glavno jelo.
Zagorske štrukle su nešto posebno, a ako pitate Zagorce, oni će vam reći da je to apsolutni vrhunac gastronomije. A zanimljivo je znati da je i Josip Broz Tito uživao u ovom jelu.
Priprema:
Možda vas zanima:
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![ljuta krilca sa kikirikijem](/data/images/2024-04-16/84349_ljuta-krilca-sa-kikirikijem_f.jpg)
KRILCA IZ BAKINE KUHINJE: Poznato jelo na novi način
Bakin recept preste da poližete
Možda vas zanima:
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![ljuta krilca sa kikirikijem](/data/images/2024-04-16/84349_ljuta-krilca-sa-kikirikijem_f.jpg)
KRILCA IZ BAKINE KUHINJE: Poznato jelo na novi način
Bakin recept preste da poližete
Možda vas zanima:
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![ljuta krilca sa kikirikijem](/data/images/2024-04-16/84349_ljuta-krilca-sa-kikirikijem_f.jpg)
KRILCA IZ BAKINE KUHINJE: Poznato jelo na novi način
Bakin recept preste da poližete
Izmešajte po 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlake vode u koju ste stavili malo sirćeta, soli, jedno jaje, dve kašičice ulja i dobro umesite.
Mesite dok testo ne počne da se odvaja od podloge.
Umešeno testo prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka.
Razvucite ga oklagijom, a potom ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama.
Testo se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog testa se odlome rukom.
Za fil pomešajte do pola kilograma sira, 100 ml pavlake, 1 jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, umešajte pavlaku, jaje i so i sve lepo sjedinite.
Rasporedite fil na donju trećinu testa, a ostatak testa poprskajte s malo ulja. Stolnjakom urolajte testo u valjak, pa isecite na jastučiće.
U dubljoj šerpi prokuvajte oko dva litra vode, pa ubacite testo. Kuvajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite šupljom kašikom i stavite u pleh. Prelijte neutralnom pavlakom i pecite dok lepo ne porumene.
Štrukle mogu da se pripremaju i kao slatke i kao slane, a poslužuju se kao predjelo, dezert ili glavno jelo. U zavisnosti od područja u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvek pravi od vučenog testa koje se puni kravljim sirom, kiselom pavlakom i jajima.
Isprobajte recept i javite nam kako vam se dopao – prijatno!
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)