NAJUKUSNIJA SRPSKA TORTA: Savršena poslastica koju je kraljica Marija pravila i poklanjala siromašnoj deci! (RECEPT)
Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno

Kraljica Marija Karađorđević bila je je jedna od omiljenih žena u srpskoj istoriji, između ostalog i zbog njene brige o "običnom" čoveku.
Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka.
U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima!
Torta kraljice Marije
Sastojci
Kora:
7 belanaca
150 grama mlevenih oraha
150 grama maslaca
70 grama brašna
150 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
Fil:
7 žumanaca
150 grama šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
150 grama šećera
5 kašike mleka
150 mlevenih oraha
50 grama maslaca
100 grama seckanih oraha
Priprema
Kora
Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.
Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Fil
Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.
Preliv
Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu
Komentari(0)