NAJUKUSNIJA SRPSKA TORTA: Savršena poslastica koju je kraljica Marija pravila i poklanjala siromašnoj deci! (RECEPT)
Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno
Kraljica Marija Karađorđević bila je je jedna od omiljenih žena u srpskoj istoriji, između ostalog i zbog njene brige o "običnom" čoveku.
Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka.
U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima!
Torta kraljice Marije
Sastojci
Kora:
7 belanaca
150 grama mlevenih oraha
150 grama maslaca
70 grama brašna
150 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
Fil:
7 žumanaca
2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
150 grama šećera
5 kašike mleka
150 mlevenih oraha
50 grama maslaca
100 grama seckanih oraha
Priprema
Kora
Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.
Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Fil
Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.
Preliv
Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.
Lovačka salata: Najbolji recept za zimnicu, bolju čak i od ajvara
Donosimo vam najbolji recept za lovačku salatu, koja se sprema jednostavnije od ajvara.
OBARA S NOGU SLOVENCE I ITALIJANE Branka neumorna i u penziji, najponosnija na specijalitet koji je naučila od svekrve a to je slatko od šljiva punjeno orahom
Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje.
OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.
Lažne knedle sa šljivama: Nema ukusnijeg i lepšeg kolača od ovog
Savršen kolač za uvod u jesen su knedle sa šljivama, ali u vidu kolača
SVETSKI KUVARI SU REKLI: 10 TOP srpskih jela, neka će vas iznenaditi
Srpska kuhinja vekovima nosi duh tradicije. Ona je svojevrsna riznica ukusa, spoj različitih kultura i naroda koji su prošli ovim prostorima.
Komentari(0)