NAJUKUSNIJA SRPSKA TORTA: Savršena poslastica koju je kraljica Marija pravila i poklanjala siromašnoj deci! (RECEPT)

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno

NAJUKUSNIJA SRPSKA TORTA: Savršena poslastica koju je kraljica Marija pravila i poklanjala siromašnoj deci! (RECEPT)
Shutterstock

Kraljica Marija Karađorđević bila je je jedna od omiljenih žena u srpskoj istoriji, između ostalog i zbog njene brige o "običnom" čoveku.

Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka.

U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima!

Torta kraljice Marije

Sastojci

Kora:

7 belanaca
150 grama mlevenih oraha
150 grama maslaca
70 grama brašna
150 grama šećera
1 kesica vanilin šećera

Fil:

7 žumanaca

150 grama šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera

Za preliv:

150 grama šećera
5 kašike mleka
150 mlevenih oraha
50 grama maslaca
100 grama seckanih oraha

Priprema

Kora

Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.

Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

Fil

Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.

Preliv

Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.

Komentari(0)

Loading