Domaće kifle punjene svežim voćem

13:00

Gastronomija 0

Napravite mekane kifle punjene voćem koje možete da jedete i za doručak, večeru, ali i kao užinu.

Domaće kifle punjene svežim voćem
Shutterstock

Kifle i kiflice možete da pravite u slatkoj ili slanoj varijanti, sve zavisi od vašeg ukusa. Ono što je bitno jeste da lepo umesite testo kako bi kifle bile mekane. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za kifle punjene voćem, a ako ispratite sve korake, garantovano će vam uspeti. 

Sastojci:

  • 50 ml tople vode
  • 9 g suvog kvasca
  • 1 kašika + 70 g šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • 70 g putera
  • 650 g brašna
  • 3 jajeta
  • 60 g kisele pavlake
  • 1 kašičica soli
  • 20 ml ulja
  • smokve ili neko drugo voće po izboru
  • Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Recept za kifle punjene voćem:

Korak 1

Umesite testo

Pomešajte toplu vodu, kvasac i jednu ravnu kašiku šećera, pa dobro sjedinite. Ostavite nekih 10 minuta da se kvasac aktivira. Za to vreme istopite puter u toplom mleku, pa dodajte 100 g prosejanog brašna i promešajte. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte 70 g šećera i kiselu pavlaku i sve dobro sjedinite. U smesu sa jajima dodajte aktvirani kvasac i promešajte, pa dodajte ohlađenu smesu sa brašno i sjedinite. Zatim dodajte preostalo prosejano brašno (550 g) i so i umesite testo. Na kraju sipajte ulje, još malo mesite i pokrijte testo providnom folijom, pa ostavite da nadođe sat vremena. 

Korak 2

Oblikujte testo

Podelite testo na 9 jednakih delova i oblikujte loptice. Zatim ih pokrijte i ostavite da odstoje nekih 10 minuta. Lopticu od testa malo prsti i oklagijom razvucite u tanak krug, pa na sredinu stavite očišćenu smokvu. Podignite krajeve i onda i spojite (kao kalconu da pravite). Prstima lepo zatvorite. Na isti način oblikujte kifle od svih loptica od testa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Napomena: Umesto smokvi, možete da koristite bilo koje drugo voće, samo ga prethodno očistite. 

Korak 3

Pecite kifle 

Poređajte kifle na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte i ostavite da odstoje još 15 minuta. Umutite žumance sa mlekom, pa premažite kifle i zasecite svaku nožem. Napravite 3 reza na kifli. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. 

Stvar Ukusa

Tagovi:

Komentari(0)

Loading