PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju
Baklava je poslastica koju ne odbijaju ni deca, a ni starije osobe.
Bez premca je zbog svoje sočnosti, mekoće i fantastičnog ukusa.
Ukoliko trenutno postite za vas je tu posna čoko-višnja baklava koja ne može čak ni da se uporedi sa originalnom koja je toliko dobra.
Možda vas zanima:
OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA TURSKA BAKLAVA: Najsočnija poslastica - samo Turkinje znaju tajnu recepta
Turkinje znaju tajnu recepta za originalnu tursku baklavu koja je najsočnija poslastica
Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.
Možda vas zanima:
OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA TURSKA BAKLAVA: Najsočnija poslastica - samo Turkinje znaju tajnu recepta
Turkinje znaju tajnu recepta za originalnu tursku baklavu koja je najsočnija poslastica
Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.
Možda vas zanima:
OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA TURSKA BAKLAVA: Najsočnija poslastica - samo Turkinje znaju tajnu recepta
Turkinje znaju tajnu recepta za originalnu tursku baklavu koja je najsočnija poslastica
Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.
Sada je pred vama čokoladna baklava na kojoj će vam svi pozavideti i čim je probaju pitaće vas kako se sprema.
Profesionalni kuvari znaju kako se ona najbolje sprema uz jedan trik.
Sastojci i recept su tu:
2,5 kašičice praška za pecivo
1/2 šolje ulja
1/2 kašičice soli
1/2 šolje vode
1/4 šolje kakaoa
1/2 šolje mleka
3,5 šolje brašna
Za nadev:
50 g čokolade
1/2 šolje pistaća
1/4 šolja kondenzovanog mleka
1/2 šolje oraha
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1/4 šolja indijskih oraha
Za sirup:
1/2 limuna
1 šolja šećera
1/2 šolje vode
Priprema:
U posudi pomešajte ulje, mleko i vodu. Lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo.
Sve dobro sjedinite, pa umesite mekano testo. Ako je potrebno sipajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta.
Kratko premesite, pa podelite testo na 14 jednakih delova.
Svaki deo razvucite u tanak krug, pospite brašnom i ređajte testo jedno na drugo. Zatim malo pritisnite rukama i pređite i oklagijom.
Pobrašnite i sa druge strane i ponovo razvucite testo.
Podelite na 2 jednaka dela, pa jedan deo što tanje razvucite.
Priprema nadeva:
U posudi pomešajte seckane orahe, indijske orahe i pistaće, pa dodajte kardamom i kondenzovano mleko.
Lepo sjedinite i ostavite sa strane.
Priprema sirupa:
U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok smesa ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte.
Detaljna priprema:
Premažite tepsiju istopljenim puterom, pa stavite jednu koru. Isecite višak i premažite istopljenim puterom.
Na isti način poređajte i ostatak kora.
Stavite nadev preko, pa poređajte seckanu čokoladu. Preko stavite kore koje ste razvukli na isti način.
Svaki komad testa premažite istopljenim puterom.
Isecite kocke, pa sipajte istopljeni puter preko.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Preko vrele baklave sipajte hladan sirup i ostavite da upije.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Komentari(0)