PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju
Baklava je poslastica koju ne odbijaju ni deca, a ni starije osobe.
Bez premca je zbog svoje sočnosti, mekoće i fantastičnog ukusa.
Ukoliko trenutno postite za vas je tu posna čoko-višnja baklava koja ne može čak ni da se uporedi sa originalnom koja je toliko dobra.
Možda vas zanima:
Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno
Ovo je recept koji se koristi širom Turske
Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Možda vas zanima:
Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno
Ovo je recept koji se koristi širom Turske
Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Možda vas zanima:
Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno
Ovo je recept koji se koristi širom Turske
Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Sada je pred vama čokoladna baklava na kojoj će vam svi pozavideti i čim je probaju pitaće vas kako se sprema.
Profesionalni kuvari znaju kako se ona najbolje sprema uz jedan trik.
Sastojci i recept su tu:
2,5 kašičice praška za pecivo
1/2 šolje ulja
1/2 kašičice soli
1/2 šolje vode
1/4 šolje kakaoa
1/2 šolje mleka
3,5 šolje brašna
Za nadev:
50 g čokolade
1/2 šolje pistaća
1/4 šolja kondenzovanog mleka
1/2 šolje oraha
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1/4 šolja indijskih oraha
Za sirup:
1/2 limuna
1 šolja šećera
1/2 šolje vode
Priprema:
U posudi pomešajte ulje, mleko i vodu. Lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo.
Sve dobro sjedinite, pa umesite mekano testo. Ako je potrebno sipajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta.
Kratko premesite, pa podelite testo na 14 jednakih delova.
Svaki deo razvucite u tanak krug, pospite brašnom i ređajte testo jedno na drugo. Zatim malo pritisnite rukama i pređite i oklagijom.
Pobrašnite i sa druge strane i ponovo razvucite testo.
Podelite na 2 jednaka dela, pa jedan deo što tanje razvucite.
Priprema nadeva:
U posudi pomešajte seckane orahe, indijske orahe i pistaće, pa dodajte kardamom i kondenzovano mleko.
Lepo sjedinite i ostavite sa strane.
Priprema sirupa:
U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok smesa ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte.
Detaljna priprema:
Premažite tepsiju istopljenim puterom, pa stavite jednu koru. Isecite višak i premažite istopljenim puterom.
Na isti način poređajte i ostatak kora.
Stavite nadev preko, pa poređajte seckanu čokoladu. Preko stavite kore koje ste razvukli na isti način.
Svaki komad testa premažite istopljenim puterom.
Isecite kocke, pa sipajte istopljeni puter preko.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Preko vrele baklave sipajte hladan sirup i ostavite da upije.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)