PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju

baklava
Printscreen/Youtube

Baklava je poslastica koju ne odbijaju ni deca, a ni starije osobe.

Bez premca je zbog svoje sočnosti, mekoće i fantastičnog ukusa.

Ukoliko trenutno postite za vas je tu posna čoko-višnja baklava koja ne može čak ni da se uporedi sa originalnom koja je toliko dobra.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sada je pred vama čokoladna baklava na kojoj će vam svi pozavideti i čim je probaju pitaće vas kako se sprema.

Profesionalni kuvari znaju kako se ona najbolje sprema uz jedan trik.

Sastojci i recept su tu:

2,5 kašičice praška za pecivo

1/2 šolje ulja

1/2 kašičice soli

1/2 šolje vode

1/4 šolje kakaoa

1/2 šolje mleka

3,5 šolje brašna

Za nadev:

50 g čokolade

1/2 šolje pistaća

1/4 šolja kondenzovanog mleka

1/2 šolje oraha

1/2 kašičice mlevenog kardamoma

1/4 šolja indijskih oraha

Za sirup:

1/2 limuna

1 šolja šećera

1/2 šolje vode

Priprema:

U posudi pomešajte ulje, mleko i vodu. Lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo.

Sve dobro sjedinite, pa umesite mekano testo. Ako je potrebno sipajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta.

Kratko premesite, pa podelite testo na 14 jednakih delova.

Svaki deo razvucite u tanak krug, pospite brašnom i ređajte testo jedno na drugo. Zatim malo pritisnite rukama i pređite i oklagijom.

Pobrašnite i sa druge strane i ponovo razvucite testo.

Podelite na 2 jednaka dela, pa jedan deo što tanje razvucite.

Priprema nadeva:

U posudi pomešajte seckane orahe, indijske orahe i pistaće, pa dodajte kardamom i kondenzovano mleko.

Lepo sjedinite i ostavite sa strane.

Priprema sirupa:

U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok smesa ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte.

Detaljna priprema:

Premažite tepsiju istopljenim puterom, pa stavite jednu koru. Isecite višak i premažite istopljenim puterom.

Na isti način poređajte i ostatak kora.

Stavite nadev preko, pa poređajte seckanu čokoladu. Preko stavite kore koje ste razvukli na isti način.

Svaki komad testa premažite istopljenim puterom.

Isecite kocke, pa sipajte istopljeni puter preko.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

Preko vrele baklave sipajte hladan sirup i ostavite da upije.


@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading