TORTA "DOBRA DOMAĆICA" NEMA KONKURENCIJU: Fil sa lešnikom, orasima i čokoladom - najbolja poslastica za praznike
Torta "Dobra domaćica" nema konkurenciju zbog fila sa lešnikom, orasima i čokoladom, to je najbolja poslastica za praznike

Najlepši dani su pred nama, bliži nam se i Božić.
Tradicija se kod nas jako poštuje i porodica je za praznike uvek na okupu.
Naše majke i bake se trude da ti dani budu najbolji, al sve to uz dobre specijalitete.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Tako se svi najviše obraduju nekim rolatima, a najbolja je rolada kojom ćete ih iznenaditi.
Deca najviše priželjkuju poslastice, pa je tako pred vama torta "Dobra domaćica".
Lešnici, orasi, čokolada...
Fil koji se topi u ustima.
Sastojci i recept su tu:
Za kore je potrebno:
prstohvat soli
6 jaja
1 kašičica praška za pecivo
200 g šećera
10g brašna
200 g mlevenih oraha
100 g mlevenih lešnika
Za fil:
1 kašičica vanilin šećera
200 g mlevenih oraha
100 g šećera
159 g mlevenih lešnika
400 ml slatke pavlake
200 g tamne otopljene čokolade
Za glazuru:
100 ml slatke pavlake
150 g tamne čokolade
Priprema:
Kore:
Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer, muteći neprekidno dok smesa za kore torte Dobra domaćica ne postane sjajna i gusta. Dodajte jedno po jedno žumance, pa lagano umešajte mlevene orahe i lešnike. Prosejte brašno i prašak za pecivo, pa ih pažljivo sjedinite sa smesom za tortu Dobra domaćica. Podelite smesu na tri dela i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, ili dok kore ne postanu zlatno smeđe.
Fil:
Umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom dok ne dobijete čvrst šlag. Dodajte mlevene orahe i lešnike, a zatim postepeno umešajte otopljenu čokoladu. Nafilujte prethodno ohlađene kore za tortu Dobra domaćica.
Glazura:
Otopite tamnu čokoladu sa slatkom pavlakom na laganoj vatri, stalno mešajući dok smesa za tortu Dobra domaćica ne postane glatka.
Prelite glazuru preko torte i ostavite da se stegne.
Savet plus:
Ohladite tortu Dobra domaćica pre sečenja kako bi se fil i glazura stegli.
Ukrasite po želji, možete koristiti iseckane orahe, lešnike ili narendanu čokoladu.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu
Komentari(0)