NAJLEPŠA ČOKOLADNA ROZEN TORTA: U fil idu lešnici i mleveni keks - nestaće sa stola dok trepnete
Čokoladna rozen torta je jedna od najlepših, a u nju idu lešnici i mleveni keks, sa stola nestaje dok trepnete

Mnoge domaćice su u kuhinjama i prave specijalitete za slavsku trpezu.
Od ukusnih svečanih salata, raznih rolata, mimoze, ruske, pa sve do sarme, pečenja...
Naravno tu su i sitni kolači koji su deo naše tradicije, ali žene prave i posebne torte.
Ukoliko ste već pripremili sve, onda će vam dobro doći za praznike koji nam stižu.
U pitanju je čokoladna rozen torta koju ne samo da će deca obožavati, nego i stariji neće moći da joj odole.
Za recept su izdvojeni ovi sastocji:
280 g mlevenih lešnika
1 pakovanje rozen kora
330 g mevenog keksa
420 ml mleka
170 g crne čokolade
340 g šećera
270 g putera
Za glazuru je potrebno ovo:
40 ml ulja
120 g crne čokolade
Sada ide najbolji deo, a to je priprema:
U posudu ubacite mleko i šećer, pomešajte i ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Kada provri, ubacite isecka puter, smanjite na laganu vatru i mešajte dok se ne otopite.
Sklonite sa šporeta, pa ubacite izlomljenu crnu čokoladu. Kada se otopi, dodajte mleveni keks i lešnike i dobro promešajte.
Rasporedite deo fila po rozen kori, pokrijte drugom korom, pritisnite rukama, pa nanesite drugi sloj fila na rozen tortu.
Ređajte do utroška materijala, a poslednji sloj rozen torte treba da vam bude kora.
Pritisnite čokoladnu rozen tortu malo težim predmetom.
Otopite crnu čokoladu sa uljem na pari, na nanesite glazuru.
Prijatno!

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)