NAJLEPŠA ČOKOLADNA ROZEN TORTA: U fil idu lešnici i mleveni keks - nestaće sa stola dok trepnete

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Čokoladna rozen torta je jedna od najlepših, a u nju idu lešnici i mleveni keks, sa stola nestaje dok trepnete

rozen torta
Printscreen/Youtube

Mnoge domaćice su u kuhinjama i prave specijalitete za slavsku trpezu.

Od ukusnih svečanih salata, raznih rolata, mimoze, ruske, pa sve do sarme, pečenja...

Naravno tu su i sitni kolači koji su deo naše tradicije, ali žene prave i posebne torte.

Ukoliko ste već pripremili sve, onda će vam dobro doći za praznike koji nam stižu.

U pitanju je čokoladna rozen torta koju ne samo da će deca obožavati, nego i stariji neće moći da joj odole.

Za recept su izdvojeni ovi sastocji:

280 g mlevenih lešnika

1 pakovanje rozen kora

330 g mevenog keksa

420 ml mleka

170 g crne čokolade

340 g šećera

270 g putera

Za glazuru je potrebno ovo:

40 ml ulja

120 g crne čokolade

Sada ide najbolji deo, a to je priprema:

U posudu ubacite mleko i šećer, pomešajte i ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Kada provri, ubacite isecka puter, smanjite na laganu vatru i mešajte dok se ne otopite.

Sklonite sa šporeta, pa ubacite izlomljenu crnu čokoladu. Kada se otopi, dodajte mleveni keks i lešnike i dobro promešajte.

Rasporedite deo fila po rozen kori, pokrijte drugom korom, pritisnite rukama, pa nanesite drugi sloj fila na rozen tortu.

Ređajte do utroška materijala, a poslednji sloj rozen torte treba da vam bude kora.

Pritisnite čokoladnu rozen tortu malo težim predmetom.

Otopite crnu čokoladu sa uljem na pari, na nanesite glazuru.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading