NAJLEPŠA ČOKOLADNA ROZEN TORTA: U fil idu lešnici i mleveni keks - nestaće sa stola dok trepnete
Čokoladna rozen torta je jedna od najlepših, a u nju idu lešnici i mleveni keks, sa stola nestaje dok trepnete

Mnoge domaćice su u kuhinjama i prave specijalitete za slavsku trpezu.
Od ukusnih svečanih salata, raznih rolata, mimoze, ruske, pa sve do sarme, pečenja...
Naravno tu su i sitni kolači koji su deo naše tradicije, ali žene prave i posebne torte.
Ukoliko ste već pripremili sve, onda će vam dobro doći za praznike koji nam stižu.
U pitanju je čokoladna rozen torta koju ne samo da će deca obožavati, nego i stariji neće moći da joj odole.
Za recept su izdvojeni ovi sastocji:
280 g mlevenih lešnika
1 pakovanje rozen kora
330 g mevenog keksa
420 ml mleka
170 g crne čokolade
340 g šećera
270 g putera
Za glazuru je potrebno ovo:
40 ml ulja
120 g crne čokolade
Sada ide najbolji deo, a to je priprema:
U posudu ubacite mleko i šećer, pomešajte i ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Kada provri, ubacite isecka puter, smanjite na laganu vatru i mešajte dok se ne otopite.
Sklonite sa šporeta, pa ubacite izlomljenu crnu čokoladu. Kada se otopi, dodajte mleveni keks i lešnike i dobro promešajte.
Rasporedite deo fila po rozen kori, pokrijte drugom korom, pritisnite rukama, pa nanesite drugi sloj fila na rozen tortu.
Ređajte do utroška materijala, a poslednji sloj rozen torte treba da vam bude kora.
Pritisnite čokoladnu rozen tortu malo težim predmetom.
Otopite crnu čokoladu sa uljem na pari, na nanesite glazuru.
Prijatno!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)