OVO JE BIO NAJBOLJI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Čokolada, orah i keks - preukusan, a sastojci za svačiji džep (RECEPT)

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Kolač sa čokoladom, orahom i keksom je bio jedan od najboljih, a on je preukusan i uopšte nisu skupi sastojci

jugoslovenski kolač
Printscreen/Youtube

Jugoslovenske specijalitete niko ne može da odbije, a naročito oni koje često budi nostalgija za tim periodom.

Od kuvanih jela, salata, torti, pa sve do kolača.

Ima mnogo poslastica koje su domaćice redovno pravile, a tako je ova jedna od njih.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci kao i uvek nisu skupi, a ukus je božanstven.

Reč je o kolaču sa orasima, čokoladom i keksom, a za ovaj recept je potrebno sledeće:

270 grama brašna

2 jajeta

100 ml ulja

60 g šećera

prašak za pecivo

125 g margarina

vanilin šećer

200 ml mleka

150 g mlevenih oraha

Preliv:

50 grama keksa

10 kašika šećera

6 kašika vode

150 grama čokolade

Ovako ide priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom. Zatim dodati otopljeni margarin, mleko umutiti, pa dodati brašno, orahe i prašak za pecivo. Sve fino sjediniti mikserom. Sipati u podmazan i pobrašnjen pleh i peći na 180-200°C.

Priprema za preliv:

U šerpu staviti mleko, margarin i šećer da provri. Kad provri skloniti sa šporeta dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi pa dodati mleveni keks.

Vruć kolač preliti vrućim prelivom. Ostaviti da se dobro ohladi. Preliv je redak, tako i treba.

@lepotesrbijee STOPIĆA PEĆINA Prelepa pećina nedaleko od Zlatibora! Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca! Da li ste posetili ovaj spomenik prirode? #lepotesrbije #turizam #turizamsrbija #fyp #fypシ #stopicapecina #zlatibor ♬ Ghost - Swink
supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading