Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Nekada je kuća tokom leta, ali i zimi mirisala na te čuvene knedle ili gomoboce, kako ih ko zove, a ukućani su se utrkivali ko će prvi da zgrabi jednu sa tanjira.
Sada imate priliku da vratite detinjstvo makar na nekoliko trenutaka, koliko vam je potrebno da smažete ukusnu lopticu punjenu šljivom koja se topi u ustima.
Bake su znale i trik, kako da testo bude mekano, ali ne dekavo. Tajna je u tome da dobro ispasirate krompir i da ne dodajete mnogo brašna. Osim toga, nemojte da koristite mikeser, nego sve radite gnječilicom, a puter je obavezan.
Sastojci za gomboce:
Za testo:
400-500 g krompira
300-350 g brašna
15-20 šljiva
50 g putera
2 jajeta
prstohvat soli
5 kašika griza
1 vanilin šećer
Za preliv:
250 g prezli
150 g putera
80 g šećera
1 vanilin šećer
Priprema gomboca:
Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Ispasirajte gnječilicom da napravite pire. Zatim dodajte puter i gnječilicom mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Kada se krompir prohladi dodajte griz i postepeno dodajte brašno.
Rukama umesite testo, pazite da ne preterate sa brašnom, testo ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Ako se testo još malo lepi slobodno ga pospite brašnom. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu kojoj ste izvukli košticu. Obmotajte testo oko šljive.
Testo treba da je što tanje, tako će knedla biti ukusnija.
Istopite puter, pa dodajte prezle. Pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju, povremeno promešajte. U prohlađene prezle dodajte šećer i vanilin šećer i promešajte.
U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle.
Kada isplivaju na površinu, ostavite još minuta, pa vadite i uvaljajte u prezle.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)