Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Nekada je kuća tokom leta, ali i zimi mirisala na te čuvene knedle ili gomoboce, kako ih ko zove, a ukućani su se utrkivali ko će prvi da zgrabi jednu sa tanjira.
Sada imate priliku da vratite detinjstvo makar na nekoliko trenutaka, koliko vam je potrebno da smažete ukusnu lopticu punjenu šljivom koja se topi u ustima.
Bake su znale i trik, kako da testo bude mekano, ali ne dekavo. Tajna je u tome da dobro ispasirate krompir i da ne dodajete mnogo brašna. Osim toga, nemojte da koristite mikeser, nego sve radite gnječilicom, a puter je obavezan.
Sastojci za gomboce:
Za testo:
400-500 g krompira
300-350 g brašna
15-20 šljiva
50 g putera
2 jajeta
prstohvat soli
5 kašika griza
1 vanilin šećer
Za preliv:
250 g prezli
150 g putera
80 g šećera
1 vanilin šećer
Priprema gomboca:
Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Ispasirajte gnječilicom da napravite pire. Zatim dodajte puter i gnječilicom mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Kada se krompir prohladi dodajte griz i postepeno dodajte brašno.
Rukama umesite testo, pazite da ne preterate sa brašnom, testo ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Ako se testo još malo lepi slobodno ga pospite brašnom. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu kojoj ste izvukli košticu. Obmotajte testo oko šljive.
Testo treba da je što tanje, tako će knedla biti ukusnija.
Istopite puter, pa dodajte prezle. Pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju, povremeno promešajte. U prohlađene prezle dodajte šećer i vanilin šećer i promešajte.
U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle.
Kada isplivaju na površinu, ostavite još minuta, pa vadite i uvaljajte u prezle.

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Komentari(0)