SAMO UMERENO! Osam razloga zašto je pivo dobro za ZDRAVLjE

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Kada se pije u umerenim količinama, pivo nam može pružiti mnoge zdravstvene dobrobiti od boljeg zdravlja creva do jačih kostiju i manje stresa, otkrili su stručnjaci za Dejli Star.

SAMO UMERENO! Osam razloga zašto je pivo dobro za ZDRAVLjE
pixabay

Mnogi od nas vole da popiju pivo tokom večeri ili vikenda kako bi se opustili. Međutim, jeste li znali da je ono dobro i za vaše zdravlje? Evo na što se konkretno pod tim misli!

1. Zdravlje creva

Verovatno znate da je zdravlje creva vrlo važan činioc za naše celokupno zdravlje. Među mnogim strategijama koje mogu da poboljšaju zdravlje creva, konzumiranje fermentirane hrane ili pića možda je privuklo najviše pažnje.

Eva Hamfris, registrovana nutricionistkinja BANT-a, rekla je za Dejli Star da bi sirovo pivo moglo da bude proizvod koji pomaže zdravlju creva, no s tim u vezi postoje i neki nedostaci.

- Kada je reč o pivu, potrebno je održati ravnotežu. Alkohol može da ima negativan uticaj na zdravlje creva pa ako je pivo vaš izbor fermentirane hrane, vredi napomenuti da više nije bolje. Za maksimalnu korist, odlučiti se za sirovo ili nepasterizirano pivo ili ejl bilo bi najbolja opcija - pojasnila je.

2. Jače kosti

Pivo je izvor nečega što se zove prehrambeni silicijum, što pomaže u zdravlju kostiju, otkrio je dr Lorens Kaningeg iz UK Ker Gajda. Eva Hamfris takođe se slaže da pivo može da pomogne vašim kostima, ali samo u malim količinama.

- Studija iz 2009. godine procenila je gustinu kostiju 1.182 muškarca i otkrila povezanost sa jačim kostima kod onih koji su većinu dana pili jedno do dva piva - istakla je.

- Ovo otkriće je verovatno povezano sa sadržajem silicijuma u pivu jer je taj mineral ključan za zdrave kosti. Zanimljivo je da se gustoća kosti smanjila ako su ispitanici konzumirali alkoholna pića ili više od dva pića dnevno - dodala je.

3. Sadrži antioksidanse

Antioksidansi su materije koje pomažu u zaštiti tela od učinaka slobodnih radikala - molekula koje mogu oštetiti ćelije, te mogu izazvati bolesti srca, rak i druge bolesti. I ječam i hmelj sadrže antioksidanse i stoga je pivo njima bogato, tvrdi Džejn Pejton, osnivačica Sul of Buz i akreditovana pivska somelijerka.

- Medicinska istraživanja sugerišu da skup antioksidansa poznatih kao flavonoidi koji su prisutni u hmelju mogu da spreče razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka - rekla je.

4. Daje vam dozu vitamina
Uz dobijanje vitamina konzumacijom voća i povrća, stručnjaci kažu da bi moglo pomoći i umereno konzumiranje piva.

- Pivo sadrži vitamine B, koji igraju ključnu ulogu u sposobnosti našeg tela da stvara nove ćelije. Dok sam radio na bolničkim odeljenjima, čak sam, vrlo povremeno, preporučio umereni unos piva pacijentima koji su imali nedostatak tih vitamina, iako se, naravno, ti vitamini mogu naći u drugoj hrani, pićima i tabletama - rekao je dr Lorens.

Abas Kanani, farmaceut u Kemist Klik Onlajn Farmasi, takođe se slaže s tim: "Pivo ima visok nivo vitamina B-kompleksa, posebno folne kiseline, za koju se veruje da pomaže u sprečavanju srčanog udara. Pivo takođe sadrži minerale kao što su kalcijum, bakar, gvožđe i magnezijum".

5. Može da pomogne u sprečavanju osteoporoze
Džejn Pejton je pojasnila: "Hmelj je jedan od glavnih sastojaka u pivu i može da pomogne u sprečavanju ispiranja kalcijuma iz kostiju - što je razlog zašto je u medicinskim studijama pivopijama manja verovatnoća da će patiti od bubrežnih kamenaca od kalcijumovog oksalata i osteoporoze. Silicijum u pivu takođe pomaže u sprečavanju tog problema".

6. Može da pomogne u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja
Sadržaj alkohola u pivu, ako se konzumira u umerenim količinama, može pozitivno da utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema, otkrio je dr Lorens.

- Istraživanja često pokazuju da umerena konzumacija alkohola može da povisi nivo lipoproteina visoke gustine, često poznatog kao 'dobar holesterol', koji pomaže u zaštiti od bolesti srca - kazao je.

Jane, takođe, kaže da etanol i kalijum, koji se nalaze u pivu, isto tako mogu pomoći u prevenciji bolesti srca.

7. Može pomoći kod menopauze
Ženama bi pijenje piva moglo pomoći tokom menopauze, smatra Eva.

- Pivo je izvor grupe jedinjenja poznatih kao polifenoli. Fitoestrogeni, vrsta polifenola koji se nalazi u pivu, mogu imati mali estrogeni učinak koji se zauzvrat može pokazati korisnim za simptome menopauze. Kao primer, nekoliko studija na hmelju, glavnom sastojku piva, otkrilo je da on primetio smanjenje valunge - istaka je.

- Vredi napomenuti da će veći unos piva i alkohola verovatno pogoršati simptome menopauze - upozorila je.

- Hmelj je bogat izvor mikronutrijenta fitoestrogena. Konzumacija fitoestrogena povezana je sa smanjenom učestalošću raka dojke. Dodaci prehrani koji sadrže fitoestrogene koriste se kao prirodna hormonska dopunska terapija za žene u postmenopauzi - dodala je.

8. Može smanjiti stres
Osim što pomaže u prevenciji bolesti srca, kalijum u pivu takođe može da pomogne da budete manje pod stresom, otkrila je Džejn.

- Zdrava tela trebaju kalijum. Nedostatak može da dovede do moždanog udara, niskog nivoa šećera u krvi, mišićnih poremećaja, oslabljene funkcije mozga, abnormalnog krvnog pritiska, bolesti srca, poremećaja bubrega i stresa - istakla je.

Sve dok pivo pijete umereno i ne preterujete, može biti dobro za vaše zdravlje!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading