RECEPT ZA PEKARSKE KROFNE: Pahuljaste, sočne i sveže po nekoliko dana - ODLIČNE UZ JUTARNJU KAFU NA POSLU

Izvor: Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Napravite veću količinu ovih krofni i pošaljite ih deci u školu, a spakujte i sebi za posao - zasladite dan uz kaficu

krofne
Shutterstock

Krofne po starom pekarskom receptu savršeno zadržavaju mekoću i svežinu po nekoliko dana.

Potrebno je:

  • 8 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
  • 200 ml mlakog mleka
  • 2 kašike šećera
  • 200 ml mlake vode
  • 650 g brašna
  • pola kašičice soli
  • 75 ml ulja
  • 2 jaja
  • Ulje za prženje

Priprema: Umesite krofne tako što ćete u mlakom leku da aktivirate kvasac sa 2 kašike šećera. Nakon toga dodajte vodu, malu soli, ulja i 2 jaja. Dodajte i brašno i to postepeno pa umesite glatko testo koje ćete ostaviti malo da se "odmori". Nakon pola sata, razvaljajte testo na kuhinjskoj dasci, a potom isecajte kalupe i pržite krofne na ulju. Vrele krofne pospite prah šećerom.

(Aurora recepti)

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading