RECEPT ZA PEKARSKE KROFNE: Pahuljaste, sočne i sveže po nekoliko dana - ODLIČNE UZ JUTARNJU KAFU NA POSLU

Izvor: Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Napravite veću količinu ovih krofni i pošaljite ih deci u školu, a spakujte i sebi za posao - zasladite dan uz kaficu

krofne
Shutterstock

Krofne po starom pekarskom receptu savršeno zadržavaju mekoću i svežinu po nekoliko dana.

Potrebno je:

  • 8 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
  • 200 ml mlakog mleka
  • 2 kašike šećera
  • 200 ml mlake vode
  • 650 g brašna
  • pola kašičice soli
  • 75 ml ulja
  • 2 jaja
  • Ulje za prženje

Priprema: Umesite krofne tako što ćete u mlakom leku da aktivirate kvasac sa 2 kašike šećera. Nakon toga dodajte vodu, malu soli, ulja i 2 jaja. Dodajte i brašno i to postepeno pa umesite glatko testo koje ćete ostaviti malo da se "odmori". Nakon pola sata, razvaljajte testo na kuhinjskoj dasci, a potom isecajte kalupe i pržite krofne na ulju. Vrele krofne pospite prah šećerom.

(Aurora recepti)

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading