JEFTIN, A ZDRAV OBROK Recept za jelo koje svi obožavaju, a postalo je zaboravljeno: Mogu ga jesti i bebe, ljudi na dijeti...
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.

Ovaj obrok je jeftin i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.
Palenta je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i od davnina se smatrala seoskim jelom. To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.
Priprema palente
Palenta se može pripremati na dva načina. Svaki je vrlo lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri, temperatura se smanjuje na minimum i sipa se jedna šoljica kukuruzne palente uz konstantno mešanje.
Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne žlice. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće.
Drugi način na koji se palenta može spremiti je sledeći. U posudu se ulije litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašika soli i pričeka se da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode.
U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti s vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.
Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne projice (proja).
Sastojci potrebni za projice od palente su sledeći:
- 150 g kukuruzne palente
- 200 g brašna
- 300 g svežeg, usitnjenog sira
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
Dok se priprema smesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U posudu stavite ulje i jogurt i dobro razmutite.
Nakon što dobijete homogenu smesu dodajte brašno i palentu sa kašičicom soli i s praškom za pecivo. Preporučeno je koristiti bezglutensko brašno u tom slučaju.
Kada se svi sastojci dobro promešaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir. U veći pleh stavlja se smesa koja je prethodno namazana s malo ulja.
Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom proveriti jesu li dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suva, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta pre konzumiranja.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču
Komentari(0)