JEFTIN, A ZDRAV OBROK Recept za jelo koje svi obožavaju, a postalo je zaboravljeno: Mogu ga jesti i bebe, ljudi na dijeti...
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.
Ovaj obrok je jeftin i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.
Palenta je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i od davnina se smatrala seoskim jelom. To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.
Priprema palente
Palenta se može pripremati na dva načina. Svaki je vrlo lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri, temperatura se smanjuje na minimum i sipa se jedna šoljica kukuruzne palente uz konstantno mešanje.
Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne žlice. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće.
Drugi način na koji se palenta može spremiti je sledeći. U posudu se ulije litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašika soli i pričeka se da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode.
U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti s vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.
Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne projice (proja).
Sastojci potrebni za projice od palente su sledeći:
- 150 g kukuruzne palente
- 200 g brašna
- 300 g svežeg, usitnjenog sira
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
Dok se priprema smesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U posudu stavite ulje i jogurt i dobro razmutite.
Nakon što dobijete homogenu smesu dodajte brašno i palentu sa kašičicom soli i s praškom za pecivo. Preporučeno je koristiti bezglutensko brašno u tom slučaju.
Kada se svi sastojci dobro promešaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir. U veći pleh stavlja se smesa koja je prethodno namazana s malo ulja.
Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom proveriti jesu li dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suva, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta pre konzumiranja.
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
Komentari(0)