Kako napraviti domaći sladoled – najbolji recepti
Ovi spadaju u zdravije varijante
Sladoled od banane
Najjednostavniji način pripreme sladoleda jeste upravo ovaj. Zašto? Zbog toga što se tako lako i brzo pravi, da nećete moći da poverujte, kako nešto sa tako malo vremena i sastojaka bude tako ukusno.
Naime, sve što je potrebno jeste da:
Zaledite onoliko banana za koliko osoba želite da pripremite sladoled, a imajte na umu da je 1 veća banana uglavnom dovoljna za jednu osobu.
Izvadite banane iz friza i izblendirate uz pomoć secka, blendera ili štapnog miksera.
S obzirom na to da je banana sama po sebi već dovoljno slatka, nije potrebno dodavati nikakve zasladjivače. Ipak, ukoliko želite, možete dodati med ili neki drugi, zdraviji zasladjivač. Banana je osnova, a vi možete dodati drugo voće ili orašaste plodove, itd, i na taj način dobijete još bogatiji sladoled. I ukusom, i nutritivnom vrednošću.
Sladoled od jagoda
Dakle, sladoled od banane, odnosno banana, može da bude osnova ostalim ukusima. Pa tako, da biste pripremili sladoled od jagoda, potrebno je da:
Osim banana, zaledite i jagode, a količina je proizvoljna. Ukoliko želite da ukus jagoda dominira, uvek stavite duplo više od banana. Na primer, stavite 200 grama banana, i 400 grama jagoda.
Zaledite ih, pa u blender i to je to.
Osim ovog, najlakšeg načina na svetu, domaći sladoled od jagoda možete pripremiti i na sledeći način:
Zaledite 500 grama jagoda.
Izvadite ih i ubacite u blender, zatim dodajte 300-500ml jogurta i jednu kašiku meda.
Izblendirajte i sladoled je gotov.
Ovako pripremljen sladoled je nešto kremastiji, a zasladjivač je potreban jer jagode same po sebi nisu dovoljno slatke. U kombinaciji sa bananom ne morate dodavati šećer jer su u tom slučaju banane zasladjivač. Jogurt je dobar dodatak jer daje taj kremast ukus, pritom je takodje zdrav i pospešuje varenje. Na taj način, zaista spajamo lepo i korisno – ukusno a zdravo.
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Komentari(0)