Katme - seoske palačinke mekane kao duša

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Mnogo lepih jela smo naučili od Turaka, evo jednog svima omiljenog.

Katme - seoske palačinke mekane kao duša
Shutterstock


Ove katme - domaće palačinke mekane kao duša su definitivno melem za dušu, a i naziv im nije slučajno takav.

Sastojci:

jaja - 3 kom.
so - prstohvat
šećer - 1 kašika
kvasac - 7 g suvog
sveže mleko - 1 šolja
voda - 1 šolja
maslac - 50g kravljeg
brašno - za testo gustine kao boza

Priprema:

Mleko ugrejati i rastvoriti kvasac u njemu sa šećerom. Umutiti jaja, dodati vodu, mleko sa kvascem i prstohvat soli.

Možda vas zanima:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Možda vas zanima:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Možda vas zanima:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Brašno postepeno dodavati, dok se ne dobije smesa gustine kao boza. Smesu ostaviti na toplom, pokriti je folijom ili krpom, sve dok ne udvostruči svoj obim - oko 1 sat.

Ugrejati sač ili tiganj i kutlačom grebati od smese i razlivati u saču, dobro je raspodeliti na dnu i peći dok se ne pojave rupice na površini palačinke. Okrenuti i sa druge strane.

Ukoliko koristite sač, potrebno ga je mazati maslacem pre svakog dodavanja smese, a ukoliko koristite teflonski tiganj to nije neophodno.

Svaku gotovu palačinku mazati rastopljenim maslacem i garnirati po želji.

Od ove smese dobijete 20 kom.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading