Katme - seoske palačinke mekane kao duša

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Mnogo lepih jela smo naučili od Turaka, evo jednog svima omiljenog.

Katme - seoske palačinke mekane kao duša
Shutterstock


Ove katme - domaće palačinke mekane kao duša su definitivno melem za dušu, a i naziv im nije slučajno takav.

Sastojci:

jaja - 3 kom.

so - prstohvat
šećer - 1 kašika
kvasac - 7 g suvog
sveže mleko - 1 šolja
voda - 1 šolja
maslac - 50g kravljeg
brašno - za testo gustine kao boza

Priprema:

Mleko ugrejati i rastvoriti kvasac u njemu sa šećerom. Umutiti jaja, dodati vodu, mleko sa kvascem i prstohvat soli.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Brašno postepeno dodavati, dok se ne dobije smesa gustine kao boza. Smesu ostaviti na toplom, pokriti je folijom ili krpom, sve dok ne udvostruči svoj obim - oko 1 sat.

Ugrejati sač ili tiganj i kutlačom grebati od smese i razlivati u saču, dobro je raspodeliti na dnu i peći dok se ne pojave rupice na površini palačinke. Okrenuti i sa druge strane.

Ukoliko koristite sač, potrebno ga je mazati maslacem pre svakog dodavanja smese, a ukoliko koristite teflonski tiganj to nije neophodno.

Svaku gotovu palačinku mazati rastopljenim maslacem i garnirati po želji.

Od ove smese dobijete 20 kom.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading