3 POSNE SALATE za slavu, od kojih je jedna i MIMOZA Jednostavne i jeftine varijante koje će Vas oduševiti (RECEPT)
Kako napraviti jeftinu salatu? Jednostavno, napravite njenu posnu verziju!
Da li ste čuli nekad za posnu Mimozu? U nastavku jedna od salata, biće i ona.
Kada su u pitanju posne salate za slavu, postoji mnogo recepata koji su ukusni jednako kao i mrsne varijante. U nastavku smo izdvojili tri klasične slane salate za slavu u posnoj varijanti: posnu rusku salatu, posnu mimozu i posnu krompir salatu.
Posna ruska salata sa kiselim krastavčićima i jabukom
Kako biste napravili posnu rusku salatu, sve što treba da uradite jeste da izbacite šunku i jaja. Dodajte kisele krastavčiće i sveže jabuke, a običan majonez zamenite posnim majonezom.
Možda vas zanima:
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
ZAŠTO SE CRNO VINO KORISTI NA SLAVAMA? Postoji ozbiljna simbolika i velika uloga u hrišćanstvu
Svaki element koji čini slavu ima čvrsto i bitno značenje. Tako, pored slavske sveće, žita i kolača, jedna slava ne bi bila moguća bez vina.
Možda vas zanima:
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
ZAŠTO SE CRNO VINO KORISTI NA SLAVAMA? Postoji ozbiljna simbolika i velika uloga u hrišćanstvu
Svaki element koji čini slavu ima čvrsto i bitno značenje. Tako, pored slavske sveće, žita i kolača, jedna slava ne bi bila moguća bez vina.
Možda vas zanima:
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
ZAŠTO SE CRNO VINO KORISTI NA SLAVAMA? Postoji ozbiljna simbolika i velika uloga u hrišćanstvu
Svaki element koji čini slavu ima čvrsto i bitno značenje. Tako, pored slavske sveće, žita i kolača, jedna slava ne bi bila moguća bez vina.
Sastojci:
Možda vas zanima:
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
ZAŠTO SE CRNO VINO KORISTI NA SLAVAMA? Postoji ozbiljna simbolika i velika uloga u hrišćanstvu
Svaki element koji čini slavu ima čvrsto i bitno značenje. Tako, pored slavske sveće, žita i kolača, jedna slava ne bi bila moguća bez vina.
Možda vas zanima:
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
ZAŠTO SE CRNO VINO KORISTI NA SLAVAMA? Postoji ozbiljna simbolika i velika uloga u hrišćanstvu
Svaki element koji čini slavu ima čvrsto i bitno značenje. Tako, pored slavske sveće, žita i kolača, jedna slava ne bi bila moguća bez vina.
200 g krompira
200 g šargarepe
200 g graška
5 kiselih krastavčića
1 veća jabuka
200 g posnog majoneza
So i biber po ukusu
Priprema:
Krompir, šargarepu i grašak skuvajte i iseckajte na kockice. Kisele krastavčiće i jabuku takođe iseckajte, a zatim pomešajte sve sastojke.
Lagana krompir salata sa senfom i majonezom
Krompir salata odlično se slaže uz ribu na posnoj slavskoj trpezi. Sastojci ove salate za slavu vrlo su jednostavni i pristupačni, a njen ukus je fantastičan. Evo najlakšeg načina da napravite laganu i posnu krompir salatu koja će oduševiti sve vaše zvanice.
Sastojci:
1 kg krompira
1 veća glavica crnog luka
1 kašičica senfa
1 dl maslinovog ulja
1 veza svežeg peršuna
so i biber po ukusu
Priprema:
Skuvajte krompir u ljusci. Pomešajte maslinovo ulje, senf, so i biber. Kada je krompir gotov isecite ga na kocke ili kolutove dok je još topao. Crni luk takođe isecite na komade željenog oblika. Pomešajte krompir i luk, prelijte dresingom i pospite sitno seckanim svežim peršunom.
Posna Mimoza
Ukoliko postite ili slavite posnu slavu, a jedan ste od favorita Mimoza salate, ne brinite. Mimoza salata se može spremiti i kao posna i biti neizostavna na vašem stolu, na dan vaše slave ili tokom posta. Za vrlo brzo vreme dobiće se Mimoza posna salata koja je izvanrednog ukusa.
Sastojci:
2 veća kuvana krompira,
300 g posnog majoneza,
3 kuvane šargarepe,
šaku seckanog praziluka,
300 g kupusa,
čen belog luka,
sirće, so, biber i ulje.
Biće vam neophodne tri činije, jer morate napraviti tri dela salate. U prvu činiju iseckajte krompir na kockice, praziluk na male kolutove, i sve to zajedno izmešajte i začinite sa sirćetom, uljem, soli i biberom. Nakon toga uzmite drugu činiju u koju ćete iseckati beli luk i izgnječiti, šargarepu isecite na kolutove i sve to začinite sa soli i uljem. Za treću činiju spremite svež kupus kao salatu i obavezno posolite i dodajte so i sirće.
Na samom kraju uzmite jednu veliku činiju i ređajte krompir, 100 g posnog majoneza, šargarepu, zatim ponovo 100 g majoneza, kupus i na kraju još jednom 100 g majoneza.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara
Komentari(0)