Starinski recept za posnu štrudlu koji nema premca: Svaki zalogaj je uživanje, ukus koji vraća u detinjstvo
Savršen slatkiš iz vaše kuhinje za dane posta, ali i van njega

Vreme Velikog posta već uveliko traje i dok se vernici spremaju za najveći hrišćanski praznik Uskrs nije na odmet napraviti neki ukusan dezert i uživati u kolačima koji su posni i preukusni.
Pred vama je recept za posne štrudle. Ovo je starinski, bakini recepti, a kad ga spremite vratiće vas bar dve decenije u prošlost, u vreme kada je cela kuća mirisala na bakine đakonije.
Za ove štrudle ne treba mnogo vremena niti umeća zato prionite na posao.
Posna štrudla sa jabukama
Sastojci:
1 pakovanje kvasca
2 kašičice šećera
300 ml tople vode
500 g brašna
Prstohvat soli
50 ml ulja
1 kašičica sirćeta
6-8 jabuka
50 g šećera
Cimet po ukusu
2 kašičice mlevenih oraha (opciono)
Prstohvat limunove korice
Priprema:
U toploj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom, ostaviti da naraste. U brašno dodati so, ulje i sirće, pa sjediniti sa kvascem. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste 1-2 sata.
Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, cimet, orahe i limunovu koricu, pa kuvati dok jabuke ne omekšaju.
Testo podeliti na dva dela i razviti dva tanka korica. Na svaku staviti fil od jabuka. Urolati štrudle i staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumene.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)