Starinski recept za posnu štrudlu koji nema premca: Svaki zalogaj je uživanje, ukus koji vraća u detinjstvo

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Savršen slatkiš iz vaše kuhinje za dane posta, ali i van njega

štrudle s jabukama
Printscreen/Youtube

Vreme Velikog posta već uveliko traje i dok se vernici spremaju za najveći hrišćanski praznik Uskrs nije na odmet napraviti neki ukusan dezert i uživati u kolačima koji su posni i preukusni.

Pred vama je recept za posne štrudle. Ovo je starinski, bakini recepti, a kad ga spremite vratiće vas bar dve decenije u prošlost, u vreme kada je cela kuća mirisala na bakine đakonije.

Za ove štrudle ne treba mnogo vremena niti umeća zato prionite na posao.

Posna štrudla sa jabukama

Sastojci:

1 pakovanje kvasca
2 kašičice šećera
300 ml tople vode
500 g brašna
Prstohvat soli
50 ml ulja
1 kašičica sirćeta
6-8 jabuka
50 g šećera
Cimet po ukusu
2 kašičice mlevenih oraha (opciono)
Prstohvat limunove korice

Priprema:

U toploj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom, ostaviti da naraste. U brašno dodati so, ulje i sirće, pa sjediniti sa kvascem. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste 1-2 sata.

Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, cimet, orahe i limunovu koricu, pa kuvati dok jabuke ne omekšaju.
Testo podeliti na dva dela i razviti dva tanka korica. Na svaku staviti fil od jabuka. Urolati štrudle i staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumene.

Komentari(0)

Loading