NARODNI LEK SKRIVEN U BURETU Pred Srbima su udarnički dani, smeška im se masna hrana i alkohol na svakoj slavi!
Sezona kiselog kupusa kod Srba je već počela.

Tradicionalni delikates koji domaćice po starim recepturama spremaju već decenijama odličan je dodatak uz sva jela, prepun vitamina ali jedan njegov produkt odličan je za lečenje mamurluka. U rasol od kiselog kupusa kune se na stotine muškaraca jer upravo on im je pomogao da prežive dan posle pijanstva.

rina.rs
„Naši stari znali su da kažu da se i uzrok i rešenje za glavobolju nalaze u buretu. Tako da su zalihe već spremne za prijatelje. „Kiseli kupus i raso puni su vitamina C, E, K ali i vitamina U koji je važan za želudac. Nema ništa bolje nego kad se probudite mamurni, na prazan stomak popijete čašu rasola, a onda to isto ponovite popodne. Posle toga provereno ste spremni za novu rundu“, naglasio je za RINU travar Mirko Milinković.
Kao svetskim prvacima u praznovanju i poštovanju crveniih slova pred Srbima su udarnički dani kad nema granica u jelu i piću, međutim ovaj vredni travar pored rasola ima rešenje još jedno rešenje, koje je naravno, skriveno u korenju divljih biljaka.

rina.rs
“Gardaševina ili zečijji trn koristi se nakon pijanstva. Kad se prepije valja skuvati čaj od njenog korena i pomoću njega se izbacuju sve štetene materije iz organizma. Ova biljka dobra je i za bubrege, jer reševa problem kamena i peska. Ukoliko se čaj redovno pije duži vremenski period, sve to odlazi kao rukom odnešeno”, priča Mirko i ne izostavlja ni dobrobiti šuljevare kojoj samo ime kaže šta zapravo leči.
Žene pak za svoje muževe imaju još jedan lek protiv mamurluka koji se krije u jakom, masnom doručku. Pržena slanina, pršuta i jaja idealni su da počnete dan nakon opijanja, a ako čak ni to ne pomaže, ostaje samo jedan savet – nemojte piti.
(Izvor: Rina.rs)

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)