SLATKO SOKOVI KOMPOTI LIKERI Kako je bračni par iz Nove Varoši počeo da zarađuje pare
U ekspanziji instant proizvoda koji su potpomogniti gomilom hemijskih suplemenata džemovi i sokovi pravljeni po tradicionalnim recepturama mogli bi postati retkost.
Još uvek ima onih koji se odlučuju da svoje voće prerarađuju u kućnoj radinosti i kao domaći proizvod ponude na tržištu. Bračni par Prelić iz Nove Varoši odlučili su da upotpune svoj kućni budzet upravo na ovaj način.
„Na padinama Zlatara gajimo sve vrste voća od kog kasnije pravimo slatko, sokove, kompote i likere. Naše voće gajeno je u srcu planinske lepotice, daleko od grada i prometnih saobraćajnica i ima poseban ukus. Gajenje voća i povrća nam je godinama bio hobi, ali od pre godinu dana kada je suprug Mole ostao bez posla u fabrici odlučili smo da sa našim proizvodima izađemo na tržište i ono što nas je iznenadilo, odlično prolaze“, kaže Vidojka Prelić.
Ona i suprug žive u Novoj Varoši, ali ih poslovi na seoskom imanju u Miševićima opuštaju i prisećaju na detinstvo. Voće su posadili na očevini i zato imaju još veći elan da da ga zalivaju, orezuju i od njega profitiraju.

RINA
„Ovo je bilo seosko domaćoinstvo mojih roditelja, tu sam odrastao sa braćom i sestrama. Štale su bile pune goveda, torovi puni ovaca jer je se od toga živelo u ovim krajevima. Deca su otišla trbuhom za kruhom u gradove, a Miševici kao i druga planinska sela ostali su pusti. Sada vidim da se dosta ljudi vraća na selo i to me raduje“, kaže Miloljub.
Na imanju uzgajaju toliko voća, koliko mogu da obrade sami. Pod malinom se nalazi desetak ari, nekoliko ari pod jagodom, a ribizle, još se tu, grožđe, aronija i kupine gaje u manjim količinama. Planiraju i proširenje proizvodnje, a za to je potrebna podrška sina i ćerke. Vidojka je medicinska sestra, zaposlena u novovaroškom Domu zdravlja. Prva je došla na ideju o ovoj proizvodnji, a kasnije su se i ostali zaljubljenici prirode nadovezali i krenuli njenim stopama. Godinama unazad je kao patronažna sestra obilazila novovaroška sela gde je prikupljala pelcere ovih retkih vrsta voća koje opstaju na surovoj zlatarskoj klimi.
„Volim sve proizvode iz prirode da iskoristim kàko šumske tako i domaće. Sokiće pasterizujem, kao i sve ostale proizvode na starom “smederevcu”. Još uvek ne zarađujemo puno od ovoga, jer dosta naših proizvoda poklonimo prijatejima, rodbini i poznanicima. Dosta porudzbine nam stiže i preko naše instagram stranice “Dah Zlatara”, kaže Vidojka.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)