OMILJENO JELO SRPSKIH GURMANA Stvorio tradicionalni specijalitet i nakon toga postao glavni kuvar tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita

Jelena Vamović

11:00

Gastronomija 0

Karađorđeva šnicla je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od telećeg ili svinjskog mesa koji se puni kajmakom, zatim uvalja u prezle i prži na vrelom ulju.

OMILJENO JELO SRPSKIH GURMANA Stvorio tradicionalni specijalitet i nakon toga postao glavni kuvar tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita
shutterstock

 

Ovaj specijalitet stvorio je  1956. godine kuvar Mića Stojanović, koji će kasnije postati lični kuvar Josipa Broza Tita, predsednika bivše republike Jugoslavije.

Kuvar tvrdi da ga je izmislio iz potrebe u restoranu Golf u Beogradu i nazvao ga po srpskom knezu Karađorđu. Danas je jelo osnovno u mnogim tradicionalnim restoranima i obično ga prati pečeni krompir, kriška limuna i tartar sos sa strane.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Restoran Sunce bio je domaćin izložbe ugostiteljstva gde je Karađorđeđva šnicla prvi put zvanično predstavljena. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato, i možemo reći da je u tome uspeo.

 

Drugi naziv za ovo tradicionalno jelo je devojački san, što se odnosi na veličinu ovog jela.

 

Sastojci:

1 kg svinjskih šnicli (kare)

250 g kajmaka

5 jajeta

4 dl ulja

200 g šunke

150 g prezli

Komentari(0)

Loading