OMILJENO JELO SRPSKIH GURMANA Stvorio tradicionalni specijalitet i nakon toga postao glavni kuvar tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita
Karađorđeva šnicla je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od telećeg ili svinjskog mesa koji se puni kajmakom, zatim uvalja u prezle i prži na vrelom ulju.

Ovaj specijalitet stvorio je 1956. godine kuvar Mića Stojanović, koji će kasnije postati lični kuvar Josipa Broza Tita, predsednika bivše republike Jugoslavije.
Kuvar tvrdi da ga je izmislio iz potrebe u restoranu Golf u Beogradu i nazvao ga po srpskom knezu Karađorđu. Danas je jelo osnovno u mnogim tradicionalnim restoranima i obično ga prati pečeni krompir, kriška limuna i tartar sos sa strane.
Možda vas zanima:

OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Možda vas zanima:

OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Restoran Sunce bio je domaćin izložbe ugostiteljstva gde je Karađorđeđva šnicla prvi put zvanično predstavljena. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato, i možemo reći da je u tome uspeo.
Drugi naziv za ovo tradicionalno jelo je devojački san, što se odnosi na veličinu ovog jela.
Sastojci:
1 kg svinjskih šnicli (kare)
250 g kajmaka
5 jajeta
4 dl ulja
200 g šunke
150 g prezli

U ovoj piti sa višnjama nema ni kap ulja! Ukusnija od baklave, a tek od kakvih kora se pravi
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave

RECEPT ZA PITU SA TIKVICAMA BEZ KORA: Idealan obrok za letnje dane
Zaboravite kore i komplikacije – sočna pita sa tikvicom gotova za 30 minuta postaće vaš omiljeni letnji obrok.

Skoro svi Srbi greše kad spremaju popularno jelo: Naše domaćice ne znaju za ova pravila, poslušajte
Savet za najbolji grašak po koracima

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.
Komentari(0)