OMILJENO JELO SRPSKIH GURMANA Stvorio tradicionalni specijalitet i nakon toga postao glavni kuvar tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita
Karađorđeva šnicla je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od telećeg ili svinjskog mesa koji se puni kajmakom, zatim uvalja u prezle i prži na vrelom ulju.
Ovaj specijalitet stvorio je 1956. godine kuvar Mića Stojanović, koji će kasnije postati lični kuvar Josipa Broza Tita, predsednika bivše republike Jugoslavije.
Kuvar tvrdi da ga je izmislio iz potrebe u restoranu Golf u Beogradu i nazvao ga po srpskom knezu Karađorđu. Danas je jelo osnovno u mnogim tradicionalnim restoranima i obično ga prati pečeni krompir, kriška limuna i tartar sos sa strane.
Možda vas zanima:
OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Možda vas zanima:
OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Restoran Sunce bio je domaćin izložbe ugostiteljstva gde je Karađorđeđva šnicla prvi put zvanično predstavljena. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato, i možemo reći da je u tome uspeo.
Drugi naziv za ovo tradicionalno jelo je devojački san, što se odnosi na veličinu ovog jela.
Sastojci:
1 kg svinjskih šnicli (kare)
250 g kajmaka
5 jajeta
4 dl ulja
200 g šunke
150 g prezli
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Komentari(0)