OMILJENO JELO SRPSKIH GURMANA Stvorio tradicionalni specijalitet i nakon toga postao glavni kuvar tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita
Karađorđeva šnicla je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od telećeg ili svinjskog mesa koji se puni kajmakom, zatim uvalja u prezle i prži na vrelom ulju.
Ovaj specijalitet stvorio je 1956. godine kuvar Mića Stojanović, koji će kasnije postati lični kuvar Josipa Broza Tita, predsednika bivše republike Jugoslavije.
Kuvar tvrdi da ga je izmislio iz potrebe u restoranu Golf u Beogradu i nazvao ga po srpskom knezu Karađorđu. Danas je jelo osnovno u mnogim tradicionalnim restoranima i obično ga prati pečeni krompir, kriška limuna i tartar sos sa strane.
Možda vas zanima:
OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Možda vas zanima:
OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Restoran Sunce bio je domaćin izložbe ugostiteljstva gde je Karađorđeđva šnicla prvi put zvanično predstavljena. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato, i možemo reći da je u tome uspeo.
Drugi naziv za ovo tradicionalno jelo je devojački san, što se odnosi na veličinu ovog jela.
Sastojci:
1 kg svinjskih šnicli (kare)
250 g kajmaka
5 jajeta
4 dl ulja
200 g šunke
150 g prezli
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
Komentari(0)