KO NE SME DA JEDE PARADAJZ: 3 vrste tegoba se pogoršavaju zbog omiljene srpske salate

21:00

Aktuelno 0

Ako pripadate nekoj od ovih grupa, budite oprezni dok jedete paradajz...

paradajz
Shutterstock

Paradajz je omiljena salata za mnoge, što ne čudi kad znamo koliko je ukusan i osvežavajući - mnogima je, uz malo sira, idealna večera za letnje vrućine.

Paradajz je veoma zdrav - sadrži vitamine i minerale, kao i antioksidanse koji ga čine odličnim dodatkom za svaki obrok. Međutim, neke osobe bi ipak morale da ga izbegavaju ili bar da budu oprezni u pogledu količina.

Paradajz smeta osobama sa refluksom (GERD)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Paradajz je kisela namirnica koja može da pogorša stanje osobama koje pate od gorušice. Refluks stomačne kiseline u jednjak izaziva bol, a od paradajza on može da bude još jači. Zato smanjite količinu ovog povrća u ishrani i konsultujte se sa doktorom o drugim korekcijama u ishrani.

Paradajz može da pojača tegobe iritabilnog kolona

Pacijenti sairitabilnim kolonomčesto su osetljivi na neke vrste namirnica. Među njima su određeni šećeri, kao što je fruktoza, hrana sa dosta vlakana, ali i paradajz. Prema istraživanju objavljenom u Svetskom časopisu za gastroenterologiju, veće količine paradajza kod takvih osoba mogu biti okidač jačih stomačnih tegoba, pa treba biti oprezan.

Paradajz sadrži histamin

Netolerancija na histamin znači da osobe koje imaju ovakav problem nemaju mogućnost da razlože i metabolišu histamin. Kod njih paradajz može da izazove glavobolju, zapušen nos, svrab na koži ili stomačne tegobe.

(Stil)

deda radiša

Žene treba poštovati, puno raditi a u jelu i piću biti umeren: Deda Radiša oduvao svećice sa neverovatnim brojem 100, ovo su njegovi saveti za dug život - muškarci dobro obratite pažnju

Aktuelno

14:00

16 septembar, 2024

Okružen rodbinom, familijom i prijateljima, Radiša Babić iz Čačka oduvao je ovog septembra svećice sa neverovatnim okruglim brojem 100. Bistrog uma i zdravog duha mu ne nedostaje, tako da ovaj starina na najbolji način pokazuje da su godine samo broj. Na oduševljenje svih održao je na ovaj poseban dan i slavljenički govor.

Komentari(0)

Loading